21/05/18

Šparoge s jajima na oko - Asparagus with fried eggs - Asparagi con uova fritte


Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje, jel’ se sjećate? Tako je nekad i bilo, kad sam ja još bila mala i kad smo jaja smatrali zdravom i nutritivno vrijednom hranom, a i spasom ženskoj radnoj snazi u nedostatku vremena i ideja. I kad se pojelo to jedno zdravo jaje (ili više njih!), meko ili tvrdo kuhano ili kajgana ili fritaja ili jaje na oko po mogućnosti s pomfijem….obrok je bio na brzake riješen i želudac pun i zadovoljan. A tek kad bi jaja bilo obogaćeno nekim drugim povrćem, na primjer šparogama, i to onim debelim, pitomim šparogama, onda taj obrok postane prava gozba. A sad je cik sezone šparoga, divljih, uzgojenih, zelenih, ljubičastih, bijelih….pa sam i ja, bez puno razmišljanja pripremila proljetni brzinski obrok i zadovoljila gladna usta.
Obje namirnice pripadaju kategoriji “super hrane”, tako da vam ništa više ne treba, samo uživati u obroku…možda će vam trebati zera kruha da umočite u tekući žumanjak, jer ako mene pitate žumanjak mora obavezno ostati tekuć, a bjelanjak potpuno kuhan, tj. pečen! A kad je u pitanju jaje na oko, što je bjelanjak pečeniji, to ga ja više volim, najbolji je kad onako dobije reš prženu, smeđkastu koricu!




Tu nema puno priče i filozofiranja o receptu. Jaja su gotova tik-tak! Šparoge trebaju ostati hrskave, znači treba im brzinsko kuhanje, nekih desetak minuta da se ne prekuhaju i izgube njihovu teksturu, boju i aromu.


S divljim šparogama je najbolja kajgana, pa krem juha, pa jedna pašta, a o tome bih mogla jednom drugom prilikom, jer zaslužuje punu pozornost!
S pitomim i kratko kuhanim šparogama je najbolje to reš prženo jaje na oko, a ako vrijeme i ideje nisu problem, onda se uputite kreirati, od rižota, do mesnih zamotuljaka, ili čak tjestenine punjene nadjevom od šparoga, a o njokima i da ne pričam…
Danas nemam puno vremena, još uvijek pripadam kategoriji ženske radne snage, pa i ja često zalutam kraticom i nešto brzinski smućkam. Brzinski je, ali je “super hranjivo” i fino…ali nemojte pretjerivati s ugljikohidratima, oni još uvijek spadaju u kategoriju ne-baš-zdrave hrane!


ŠPAROGE S JAJIMA NA OKO

Šparogama odstraniti celulozni dio stabljike, oprati ih, poslagati ih u široku i duboku tavu, dodati hladne vode toliko da prekriju šparoge, vodu malo posoliti, pokriti tavu poklopcem, zakuhati vodu i kad zavrije kuhati desetak minuta.
Jaja pržiti na malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja par minuta na jedoj strani da bjelanjci dobiju reš pečene rubove, potom jaja okrenuti i pržiti ih samo par sekundi s druge strane da se bjelanjak potpuno skruti, a da žutanjak ostane tekuć.
Servirati jaja na kuhanim šparogama, posoliti, popapriti, dodati mrvicu origana…dobar tek!


ASPARAGUS WITH FRIED EGGS

Removes the hard part of asparagus stems, wash them, put them in a wide and deep pan, add cold water to cover asparagus, add little salt, cover the pan with the lid, let the water boil and when the water start boiling continue cooking for another ten minutes.
Fry eggs on little extra virgin olive oil few minutes on one side until egg whites get crispy, then turn the eggs on other side and fry them for just a few seconds more to get egg whites completely cooked and the yolks must stay liquid.
Serve eggs on boiled asparagus, add some salt and pepper, a sprinkle of oregano...have a nice meal!




ASPARAGI CON UOVA FRITTE

Rimuovere la parte dura degli steli d'asparago, lavarli, metterli in una padella larga e fonda, aggiungere l'acqua fredda fino coprire gli asparagi, salare leggermente l'acqua, coprire il tegame col coperchio, portare a bollore e quando l'acqua comincia a bollire abbassare il fuoco e cuocere per dieci minuti.
Friggere l'uovo con poco olio extravergine d'oliva un paio di minuti da un lato fino a quando gli albumi diventeranno solidi e bianchi, quindi girare le uova e friggerle per pochi secondi sull'altro lato per ottenere gli albumi completamente cotti e i tuorli liquidi.
Servire le uova su asparagi bolliti, salare, aggiungere un po' di pepe e di origano...buon appetito!


Nessun commento:

Posta un commento