25/10/18

Kolač sa sjemenkama buče i jabukama - Cake with pumpkin seeds and apples - Dolce con semi di zucca e mele

Moj je kolač ovaj put pretjerao, uzdigao se kao vulkan baš u sredini pleha i pukao, tek toliko da si sam upropasti izgled (i meni izazove gužvanje lica), a bila sam sigurna da će ostati ravan i ravnomjerno visok kako bi mrvičasta površina došla do izražaja. Takav je bio kad sam ga prvi put pekla, savršeno ravan i mrvičast, pa sam ovaj put bila više nego sigurna kako će pečen izgledati, ali eto iznenađenja, niti je fotogeničan, niti sam uspjela uhvatiti fokus onako kako se to meni sviđa. Dobro da nije i procurio, nego je samo stvorio mali jarak kao razmaknute zavjese na prozorskom oknu, tek toliko da ne bude onakav kakvog sam si ja zamislila. No ukusom i bojom me nije iznevjerio. Sjemenke golice su mu dale lagani zelenkasti štih i orašasti okus, baš onakav kakav sam očekivala, koštunjav, cimetast i osvježavajuć! Uopće nije sličan nekom jesenjskom kolaču, jer moj je prvi kolač sa sjemenkama buče bio potpuno jesenjski, ali i ovaj je pun jeseni kao i drveće na mojoj terasi koje se nazire kroz razgrnute zavjese na prozorskim oknima. Pun je jabuka, cimeta i bučinih sjemenki!




Sve češće se govori kako se vraćamo unazad, u svemu, privučeni starinskim okusima i jednostavnim tradicijama. Iznova otkrivamo poznato nam i zaboravljeno, zasićeni modernizacijom i egzotikom. Poznate, ali skoro već egzotične bučine sjemenke golice imamo od uvijek u sjećanju, pa sad kao da su izronile iz zaborava i dodajemo ih u sve i svašta kao što smo do jučer u sve i svašta dodavali neke egzotične oraščiće. Mogu vam samo savjetovati da probate ubaciti sjemnke buče u vaše kolače i opčinit će vas orašasti okus, boja i tekstura kolača. To je prava domaća egzotika.

Obično to tako biva, nostalgično se okrenemo premo nečemu što je bilo i pogled nam se izgubi u prošlosti kao kad promatramo drveće puno jeseni kroz razmaknute zavjese na prozorskom oknu i otkrijemo poznato i opčini nas tradicija i osjećaj topline. A toplina stiže kroz okno pećnice i zavedu nas mirisi i okusi jesenjskih kombinacija u novom ruhu.
Pa zanemarite jarak koji se otvorio u sred kolača i njegovu nefotogeničnost nesavršene oštrine koja me je zbunila već dok sam kroz stakleno okno pećnice promatrala kako kolač u njoj buja kao vulkan u punoj erupciji. Predajte se tom osjećaju tople i mirisne tradicije pune jabuka, cimeta i bučinih sjemnki.


KOLAČ SA SJEMENKAMA BUČE I JABUKAMA

(za kalup za tortu 12x23 cm)
45 gr sjemenki buče
70 gr glatkog brašna
70 gr smeđeg šećera od trske
90 gr maslaca
3 jaja
2 žlice soka od limuna
naribana korica od ½ neprskanog limuna
1 žličica praška za pecivo za kolače
prstohvat soli

Nadjev od jabuka:
2 jabuke oguljene i narezane na kockice
2 žlice smeđeg šećera od trske
2 žlice maslaca
cimet
Otopiti maslac (ne smije pržiti), dodati jabuke i šećer i dinstati voće 5-10 minuta. Na kraju dodati cimet i ostaviti da se ohladi.

Mrvičasta smjesa za posipanje:
(smrviti i sjediniti sve sastojke) 15 gr usitnjenih sjemenki buče
15 gr glatkog brašna
15 gr smeđeg šećera od trske
10 gr maslaca
prstohvat soli
cimet

Usitniti sjemenke buče u blenderu u fino brašno.
Namazati kalup za tortu maslinovim uljem i posuti ga brašnom, ili ga jednostavno prekriti papirom za pečenje.
U zdjeli sjediniti suhe sastojeke: brašno od bučinih sjemenki, bijelo brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Odvojiti žumanjke od bijelanjaka.
Mikserom mutiti maslac i kada dobijete finu kremu dodati šećer (2 žlice šećera sačuvati za bjelanjke), sok i naribanu koricu limuna, te nastaviti miksati da se masa sjedini. Dodati u kremu od maslaca jedan po jedan žumanjak uz neprestano miksanje.
Tući bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodati 2 žlice šećera u snijeg i nastaviti miksati dok se šećer potpuno ne otopi.
Postepeno dodavati suhe sastojke u smjesu od maslaca, dodati 1/3 snijega od bjelanjaka i sve zajedno dobro umutiti mikserom. Dodati u smjesu preostali snijeg i lagano ga rukom promiješati odozdo prema gore da snijeg ne padne.
Uliti smjesu u kalup, po vrhu smjese poslagati nadjev od jabuka, a po jabukama  ravnomjerno posipati mrvičastu smjesu.
Peći 45-60 minuta u zagrijanoj pećnici na 180° C.
Ostativi da se kolač hladi u plehu 15 minuta, potom kolač izvaditi iz pleha i ostaviti da se potpuno ohladi na tanjuru.


CAKE WITH PUMPKIN SEEDS AND APPLES

(for the baking pan 12x23 cm)
45 gr pumpkin seeds
70 gr cake flour
70 gr brown cane sugar
90 gr butter
3 eggs
2 tablespoons lemon juice
grated lemon peel of 1/2 lemon with edible peel
1 teaspoon baking powder for cakes
a pinch of salt

Apple garnish:
2 apples peeled and diced
2 tablespoons brown cane sugare
2 tablespoons butter
cinnamon
Melt butter (don’t fry it), add diced apples and sugar and cook 5-10 minutes. Add cinnamon and let it cool.

Crumbles:
(quickly combine all ingredients into crumbs) 15 gr chopped pumpkin seeds
15 gr cake flour
15 gr brown cane sugar
10 gr butter
pinch of salt
cinnamon

Chop pumpkin seeds with the food processor.
Grease with olive oil and flour the baking pan, or cover it with baking paper.
In a bowl combine dry ingredients: chopped pumpkin seeds, flour, baking powder and a pinch of salt.
Separate egg yolks from the whites.
Whisk butter with the mixer until you get smooth cream, then add sugar to it (leave 2 tablespoons for egg whites), add lemon juice and peel and continue whisking until all ingredients incorporate well together. Add egg yolks one by one to the butter cream and continue mixing.
Whisk the egg whites until stiff. Add 2 tablespoons of sugar into stiff egg whites and continuing to whisk until the sugar has completely dissolved.
Gradually add dry ingredients in the mixture, then add 1/3 of whisked egg whites  and incorporate well together with the mixer. Add remaining egg whites in the mixture stirring by hand with gently movements from the bottom to the top to keep the egg whites stiff.
Pour the mixture into baking pan, on top add apples and cover apples with crumbles.
Bake about 45-60 minutes in a preheated oven at 180°C.
Let the cake to cool down in the baking pan for about 15 minutes, then put it on the serving plate to cool completely.



DOLCE CON SEMI DI ZUCCA E MELE

(per la tortiera 12x23 cm)
45 gr di semi di zucca
70 gr di farina 00
70 gr di zucchero di canna scuro
90 gr di burro
3 uova
2 cucchiai di succo di limone
scorza grattugiata di 1/2 limone non trattato
1 cucchiaino raso di lievito per dolci
un pizzico di sale

Composta di mele:
2 mele sbucciate e tagliate a cubetti
2 cucchiai di zucchero di canna scuro
2 cucchiai di burro
cannella
Sciogliere il burro (non farlo soffriggere), aggiungere le mele e lo zucchero e far cuocere tutto insieme per circa 5-10 minuti. Infine aggiungere la cannella e lasciare raffreddare.

Le briciole per la copertura:
(amalgamare tutti gli ingredienti insieme e formare un composto di briciole) 15 gr di semi di zucca tritati
15 gr di farina 00
15 gr di zucchero di canna scuro
10 gr di burro
un pizzico di sale
cannella

Tritare i semi di zucca con il tritatutto.
Oliare lo stampo e infarinarlo, oppure rivestirlo con la carta forno.
Unire in una ciotola gli ingredienti secchi: semi di zucca tritati, farina, lievito per dolci ed un pizzico di sale.
Separare i tuorli dagli albumi.
Lavorare il burro a pomata, aggiungere lo zucchero (lasciare 2 cucchiai di zucchero per gli albumi), il succo e la scorza grattugiata di limone e lavorare il composto con il mixer per ottenere una crema omogenea. A questo punto aggiungere alla crema di burro i tuorli uno alla volta continuando a mixare tutto insieme.
Montare gli albumi fino a quando la neve diventerà ferma. Aggiungere 2 cucchiai di zucchero nella neve continuando a frullare fino a quando lo zuccherò sarà completamente sciolto.
Aggiungere gli ingredienti secchi nell'impasto poco alla volta e un terzo di albumi montati e incorporare bene tutti gli ingredienti con il mixer. Infine unire all'impasto il resto degli albumi montati mescolando a mano con movimenti dal basso verso l'alto per non smontarli.
Versare l'impasto nella tortiera, coprire l’impasto con la composta di mele e cospargere le mele con le briciole.
Cuocere per 45-60 minuti nel forno già caldo a 180°C.
Lasciare raffreddare nello stampo per 15 minuti e poi raffreddare il dolce sul piatto di portata.



5 commenti:

  1. Eto kombinacije koju još nisam isprobala, a izgleda izvrsno!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Već zamišljam kuglof laaagano zelenkast prepun mirisa jeseni!
      Sigurna sam da će ti se svidjeti!

      Elimina
  2. Da li je izbrisan onaj recept ''Torta sa semenkama buce''? Ponovo sam ga trazila, ali me je usmerilo na ovaj novi recept. Hvala :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Evo vam link: https://vanilla-staubzucker.blogspot.com/2016/04/torta-sa-sjemenkama-buce-cake-with.html
      Javite dojmove!
      Hvala

      Elimina
  3. Hvala Vam :)

    RispondiElimina