19/10/18

Krafne s kestenom - Donuts with chestnuts - Frittelle con le castagne


Kao hrčak sam lani spermila gomilu kestena u led, i za kuhanje, i za pečenje, a i već oguljenog i taj mi je najdraži. A onaj za kuhanje, koji je još u ljusci volim zaboraviti, jer s njim nikad kraja poslu, a onda kad si hoću totalno zakomplicirati život, uputim se raditi još i neke uvrnute rolade s kesten pireom umjesto da ga jednostavno zdrobim i umijesim u dizano tijesto. 
Jer dizano tijesto je zakon, njega nikad dosta, i slanog i slatkog, i običnog i neobičnog. Da ne ponavljam stalno jedan te isti kuglof ili kruh od kestena, a da ne iznevjerim omiljeno mi dizano tijesto, zamijesila sam krafne…s kestenom!
Krafne su krafne, nema boljega, a krafne s kestenom su vrhunac najboljega.



Ove jeseni još nisam stigla do šume, a kesten iz leda treba potrošiti prije nego se uputim u šumu, a i taj lanjski kesten ne treba sakriti svježim kestenom negdje duboko u najskrivenijem uglu ladice zamrzivača. Jer kao hrčak spremam u ladice sve i svašta i sve se to jedno iza drugoga, a i jedno ispod drugoga skriva po najskrivenijim uglovima ladica.
U šumu se spremam, jer kestena nikad dosta i ako mi na pamet padne da zavijem neku uvrnutu roladu s kesten pireom, trebat će mi još kestena, budući da me ovo jesenjsko vrijeme stalno nagovara da kesten u nešto dodam, i u slano i u slatko, i u kremasto, i u dizano, pa ću brzo potrošiti zalihe koje sam onako marljivo spremila.

Ne biste vjerovali kako je tijesto s kestenom rahlo i mekano, ne biste ako ne probate, a probati ga prije ili kasnije trebate. Pa ako nemate priliku otići po kesten u šumu i kad se prvi put prošećete po samoposluzi, potražite već gotov i očišćen kuhani kesten, pa se dajte nagovoriti i pripremite si ove krafne. Ako vam se ipak ne sviđaju krafne s kestenom, dati ću vam neki drugi recept koji će vas više očarati, kao ona zavrnuta rolada s kesten pireom ili …

KRAFNE S KESTENOM

(od ove mjere dobit ćete 16 manjih krafni)
80 gr kuhanog kestena (težina očišćenog kestena)
120 gr brašna tip “1” (nerafiniranog, za kruh)
5 gr svježeg kvasca
15 gr svinjske masti
1 žumanjak
80 ml mlijeka
30 gr smeđeg šećera od trske
1 prstohvat soli

0,50 lt rafiniranog maslinovog ulja ili ulja od suncokreta za prženje

smeđi šećer od trske za posipanje

Zagrijati mlijeko (ne treba vrijati).
Otopiti kvasac i 1/2 žličice šećera u malo mlakog mlijeka i ostaviti da se diže desetak minuta.
Kuhani kesten smrviti vilicom u fini pire bez cijelih komadića kestena.
U zdjeli sjediniti smrvljeni kesten, brašno, šećer, lagano razmućeni žumanjak, uzdignuti kvasac i mast, te početi mijesiti mikserom. Postepeno u tijesto dodavati mlijeko uz neprestano miksanje da se svi sastojci dobro sjedine. Na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i miksati još par minuta.
Isuti tijesto iz zjele na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjiti tijesto rukama na debljinu 1 cm i izrezate krafne rezačem za kekse ili čašom. Sredinu svake krafne probušiti prstom ako da dobijete oblik koluta ili ih ostaviti cijele.
Slagati krafne na pobrašnjenu plohu, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da se dižu oko 1-1,5 sata dok se ne udvostruče.
Zagrijati ulje u dubokoj posudi.
Peći u vrućem ulju, ali ne dozvolite da vam ulje gori. To ćete primijetiti ako vam se ulje počne dimiti i osjetit će se loš miris ulja.
Ja odjednom pržim četiri komada u posudi dijametra 18 cm, s obje strane dok ne porumene.
Krafne odložiti na papirnatu salvetu da upije ostatak ulja, te ih još vruće uvaljati u kristal šećer.


DONUTS WITH CHESTNUTS

(for 16 small donuts)
80 gr boiled chestnuts (peeled)
120 gr flour type “1” (bread flour)
5 gr fresh yeast
15 gr lard
1 egg yolk
80 ml milk
30 gr sugar
1 pinch of salt

0,50 lt olive oil or sunflower oil for frying

brown cane sugar to dast on donats

Warm up the milk (don’t boil it).
Dissolve the yeast and 1/2 teaspoon of sugar in little lukewarm milk and leave to raise for ten minutes.
Mash boiled chestnuts to get pureè without pieces of chestnuts 
In one bowl put mashed chestnuts, flour, sugar, slightly whisked egg yolk, raised yeast and lard and start to knead the dough with the mixer. Gradually add in the mixture milk and continue to knead until all ingredients combine well together. Add a pinch of salt and knead for another few minutes.
Place the dough on floury working surface, flatten the dough to 1 cm thickness and cut donuts with cookie cutter or with a glass. Make a hole with your fingers in the middle of each donuts or lease them entire.
Arrange donuts on floury surface and let them rest for 1-1,5 hours covered with kitchen towel until their volume doubles.
Warm up the oil in a deep pan.
Fry donuts in warm oil, but don’t burn the oil. If it happens you will notice a smoke and bad smell.
I fry four pieces at the time in a pot 18 cm in diameter, few minutes on each side until donuts get golden brown.
Put donuts on paper towel to absorb the oil and until hot dust donuts with cane sugar.


FRITTELLE CON LE CASTAGNE

(per 16 piccole frittelle)
80 gr di castagne bollite (il peso è di castagne pulite)
120 gr farina “1”
5 gr lievito di birra fresco
15 gr strutto di maiale
1 tuorlo d’uovo
80 ml latte
30 gr zucchero di canna scuro
1 pizzico di sale

0,50 lt di olio di oliva o di girasole per friggere

zucchero di canna scuro per cospargere sulle frittelle

Riscaldare il latte (non fatelo bollire).
Sciogliere il lievito e 1/2 cucchiaino di zucchero in poco latte tiepido e lasciarlo lievitare per una decina di minuti.
Ridurre le castagne bollite in pure molto fine senza pezzi interi di castagne.
In una ciotola unire il pure di castagne, la farina,  lo zucchero, tuorlo d’uovo leggermente sbattuto, il lievito e il  lardo e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere all'impasto il latte e continuare ad impastare per incorporare bene tutti gli ingredienti. Alla fine aggiungere un pizzico di sale e impastare ancora per qualche minuto. 
Rovesciare l’impasto sulla superficie da lavoro precedentemente infarinata, stendere l’impasto con le mani allo spessore di 1 cm e ritagliare le frittelle con il taglia-biscotti oppure col bicchiere. In mezzo ad ogni frittella fare il buco aiutandosi con le dita, oppure lasciarle intere.
Sistemare le frittelle su una superficie infarinata, coprirle con lo strofinaccio da cucina e lasciarle riposare per 1-1,5 ore fino al raddoppio del loro volume.
Riscaldare l’olio in una padella alta.
Friggere le ciambelle nell’olio molto caldo e fare attenzione a non bruciare l’olio. Se l’olio comincia a bruciare noterete del fumo e il cattivo odore.
Io friggo quattro pezzi alla volta in una padella del diametro di 18 cm. Basteranno un paio di minuti per lato, le ciambelle devono diventare dorate.
Far assorbire l’olio in eccesso sulla carta assorbente e cospargere le ciambelle ancora calde con lo zucchero di canna.


2 commenti:

  1. Le provo sicuramente mi hai stregato!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. E io sono sicura che ti piaceranno!
      Un grande grazie Lisa, le tue parole sono sempre piene di sostegno e di calore!

      Elimina