09/11/18

Slatki kruh s kestenom i maslinovim uljem - Sweet bread with chestnuts and olive oil - Pane dolce di castagne all'olio d'oliva

U iščekivanju kiše…ruke su u džepovima, ramena uzdignuta tik do ušiju, a glava bi najradije nestala negdje u dubini okovratnika jakne. Pramen kose mi škaklja nos, a par dugih vlasi su mi se zalijepile na usnice. Puše, zrak je topalo, stiže u refulima i u istom ritmu se ramena uzdižu da ipak taj zrak ne uđe u jaknu i ne napuše ju kao balon. Nije hladno, ali zrak snažno stiže, udara po licu, razbacuje kosu i vitla tu kosu u zamršeni grm.
Ruke su još uvijek u džepovima, prsti se igraju nekim suhim sjemenkama koje su ostale u tu od proljeća. To su sjemenke nekog zimskog žbunja koje sam zaboravila i ostavila u tami ormara da se suše. U jednom su džepu sjemenke veće, a u drugom su sitne i skoro ih teško razbirem prstima, kao da su se uvukle u šavove. Sjećam se dobro kad sam ih ubrala s namjerom da ih zapiknem u neku vazu na terasi. Podijelila sam ih u dva džepa da se ne pomiješaju…i zaboravila na njih. Do sada, dok nisam ponovno ruke uvukla u džepove i poigrala se suhim, crnim sjemenkama mirte.




Jakna miriše na taj dan kad sam nakupila par svježih sjemenki mirisne mirte i spremila ih u džepove. Onda je vrijeme protutnjalo kao ovaj topli vjetar koji je iznenada zalutao i u času jenjao.
Vjetar ostavlja iza sebe zamršenu kosu kao žbunje i suhu kožu i usnice.
Ruke i dalje prebiru to sjemenje i nikako da pronađu mir. Sitne su sjemenke smrežurane, nisu glatke i sjajne kao svježi kesten kojeg sam danima sanjala skupljati po vlažnom tlu šume koju je jesen obojila žarkim bojama. Topla boja jeseni je kao taj topli vjetar prije kiše, za čas će jenuti i nestati pod naglim naletima kiše koja nam danima prijeti.



Nije mi biti dovoljan ovratnik jakne da se zavučem u njega sa svim ramenima. I kiša sad dolazi u refulima i snažno silazi na tlo. Obara na tlo zadnje ježice sa stabala kestena iz kojih ispadaju sjajni, glatki plodovi. I dok se ne zavuku pod lišće obojeno jesenjskom bojama, smireno čekaju na vlažnom tlu da izvučem ruke iz džepova i da ih pokupim. Džepovi su dovoljno duboki i imaju čvrste šavove. Neće popucati od težine plodova kestena. Nabubrit će bokovi jakne kao napuhani baloni.



Jesen je topla i šarena u mom kraju. Niti vjetar, niti kiša u refulima joj nisu oduzeli tople nijanse nego se šareni u bojama šume i zvukovima vode koja kroz tu šumu rominja i spušta se žurno prema moru. Rominja taj potok i šušti šareno lišće koje nogom vitlam po tlu dok tražim glatke i sjajne plodove slatkog kestena po šumi s pogledom na more…poslije kiše.




SLATKI KRUH S KESTENOM I MASLINOVIM ULJEM

200 gr kuhanog kestena (težina očišćenog kestena)
150 gr mekog brašna + 2 do 3 žlice brašna više ako treba
50 gr nerafiniranog brašna za kruh tip “1”
50 gr integralnog brašna
120 ml mlake vode
30 ml ulja (rafiniranog maslinovog, ne ekstra djevičanskog ili suncokretovog)
1 cijelo jaje (ostaviti malo za premazivanje)
50 gr svjetlog šećera od trske + 1 žličica za kvasac
10 gr svježeg kvasca
prstohvat soli

Vilicom zdrobiti kesten u fino brašno.
Otopiti kvasac i 1 žličicu šećera u malo mlake vode i ostaviti da se diže 10 minuta.
Zagrijati vodu.
U zdjelu staviti brašno, zdrobljeni kesten, šećer, lagano razmućeno jaje i kvasac, te početi mijesiti mikserom.
Postepeno u tijesto dodavati ulje i vodu uz neprestano miksanje da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i  ako je tijesto premekano još 2 do 3 žlice brašna, te miksati još par minuta da dobijete glatko tijesto.
Pokriti zdjelu prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti tijesto da se diže dok mu se volumen ne udvostruči.
Uzdignuto tijesto podijeliti na tri jednaka dijela, oblikovati tri loptice ili od tijesta isplesti pletenicu.
Smjestiti pletenicu/loptice tijesta u pleh za pečenje obložen masnim papirom, ostaviti da se diže dok se volumen ne udvostruči. Premazati tijesto razmućenim jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici 20-30 minuta na 180°C. Površina tijesta treba biti zlatno smeđe boje, pa da ne izgori, ako je potrebno treba pokriti tijesto aluminijskom folijom nakon 15 minuta pečenja.

SWEET BREAD WITH CHESTNUTS AND OLIVE OIL

200 gr boiled and peeled chestnuts
150 gr fine bread flour + 2 or 3 tablespoons more of flour if needed
50 gr non refined bread flour type “1”
50 gr whole wheat flour
120 ml lukewarm water
30 ml oil (olive oil, but not extra virgin olive oil or sunflower oil)
1 egg (leave some for final brushing)
50 gr light cane sugar + 1 teaspoon for the yeast
10 gr fresh yeast
pinch of salt

Smash chestnuts with the fork to get fine flour.
Dissolve the yeast and 1 teaspoon of sugar in little lukewarm water and let it raise for 10 minutes.
Warm up the water.
In one bowl put the flour, mashed chestnuts, sugar, slightly whisked egg and the yeast and start to knead the dough with the mixer.
Gradually add oil and water in the mixture and continue to knead for about 10 minutes. At the end ddd a pinch of salt to the dough and other 2 to 3 tablespoons flour if the dough is to soft and knead for another few minutes to get smooth dough.
Cover the bowl with the PVC wrap or the bowl cover and leave the dough to raise until it double the volume.
After that time divide the dough into three equal pieces, give to each piece of the dough spherical shape, or form a braid.
Place the braid/spheres in the baking tray covered with parchment and let the dough raise again until its volume becomes doubled. Brush the dough with egg wash.
Bake it in preheated oven at 180°C for 20-30 minutes. It must be golden brown on top, if needed cover it with aluminium sheet after 15 min baking to avoid getting burned crust.

PANE DOLCE DI CASTAGNE ALL’OLIO D'OLIVA

200 gr di castagne bollite e pulite
150 gr di farina “00” + 2 o 3 cucchiai in più di farina se serve
50 gr di farina “1”
50 gr di farina integrale
120 ml di acqua tiepida
30 ml di olio d’oliva (non extra vergine oppure di olio di girasole)
1 uovo (lasciarne un po’ per spalmarlo sull’impasto prima della cottura)
50 gr di zucchero di canna chiaro + 1 cucchiaino per il lievito
10 gr di lievito di birra
un pizzico di sale

Schiacciare le castagne con la forchetta fino ad ottenere la farina molto fine.
Sciogliere il lievito e 1 cucchiaino di zucchero in poca acqua tiepida e lasciare lievitare per 10 minuti.
Riscaldare l’acqua.
In una ciotola unire la farina, le castagne schiacciate, lo zucchero, l’uovo leggermente sbattuto ed il lievito e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere nell’impasto l’olio e l’acqua e continuare ad impastare per 10 minuti. Alla fine aggiungere all’impasto un pizzico di sale e altri 2 o 3 cucchiai di farina se l'impasto risulterà troppo morbido e impastare ancora per qualche minuto fino ad ottenere un impasto liscio.
Coprire la ciotola con la pellicola trasparente oppure con il coperchio della stessa ciotola e lasciare a lievitare fino al raddoppio del volume dell’impasto.
Quando l’impasto sarà lievitato dividerlo in tre parti uguali e formare delle sfere di pasta oppure formare una treccia.
Sistemare la treccia/le sfere nello stampo rivestito da carta da forno e far lievitare l’impasto fino al raddoppio del suo volume. Spennellare l’impasto con l’uovo sbattuto.
Infornare nel forno già caldo a 180°C per 20-30 minuti. Non bruciare la superficie della treccia, se necessario copritela con un foglio di alluminio a dopo i primi 15 minuti di cottura.



Nessun commento:

Posta un commento