07/04/20

Kolač od čokolade s kokosom - Chocolate cake with coconut - Dolce al cioccolato e cocco


Odcvale su ljubičice, i trešnje su odcvale, a sigurno su i jabuke već pomalo počele gubiti latice.
To sve samo nagađam, malo toga vidim, a i kad nešto uspijem uloviti dok brzinski projurim kraj obližnjeg polja, mogu samo ustanoviti da su mi ove godine utekla sva proljetna cvjetanja. Tko zna ako ću bazgu uhvatiti? Ovisi kako će brzo ljetno zagrijati, jer sam u svoj toj jurnjavi uspjela vidjeti da su grmovi bazge već obilatno prolistali. To je znak da malo fali do otvaranja mirisnih izdanaka.
Sebično sam nezasitna bogate flore koja cvjeta u vazama i nikako da se zasitim toplih cvjetnih mirisa koji se šire po terasi. Terasa mi je dragocjeni nastavak doma, moje viseće dvorište pod oblacima. Više nego inače mi znači širom otvoriti vrata sobe i izaći u šetnju. I sjesti na klupu. I promatrati kako sve oko mene postaje zelenije i kako ljubičasto cvijeće vene, a bijelo i žuto se cvijeće otvara i kako će za par tjedana jarko narančasti cvjetovi nara zablistati i lepršati na ljetno vrućem povjetarcu.
I to samo nagađam, jer od kada cijeli dan mogu promatrati sezonske mijene, primjetila sam da je moje viseće dvorište postalo savršeno sletište za leteću faunu koja je ove godine bogata i raznovrsna, ili i to samo nagađam…



A kad ne promatram floru, faunu i sjene drveća na terasi koje dan za danom postaju sve duže, onda se izgubim u nekim samo svojim mislima ili si nađem neku zanimaciju, zaposlim ruke i zaustavim misli.
Tj. ne zaustavim ih potpuno, jer moram izračunati i odmjeriti sastojke kako bi kuhinja zamirisala nekim drugim mirisima. Tako je nastao ovaj čokoladni kolač s aromom kokosa i mirisom vanilije iz mog šećera.
Šaljem vam malo virtualnog mirisa iz ove izolacije koja me je natjerala da razmišljam o izgubljenim proljetnim cvatnjama, ali nije sve izgubljeno dok mi misli mogu lutati i o svemu i svačemu nagađati.
Nije sve izgubljeno dok mogu promatrati sezonske mijene boja na visećem dvorištu i dok leteće cvrkutalice privlače moju pažnju.



KOLAČ OD ČOKOLADE S KOKOSOM

za okrugli kalup promjera 20cm

2 jaja
100 gr šećera
100 gr maslaca
100 gr gorke čokolade za kuhanje (sa 70% kakaa)
100 gr bijelog brašna
20 gr ribanog kokosa (ne brašna nego onog za čupavce)
10 gr praška za pecivo
žlica vanilij šećera
prstohvat soli

Zakuhati vodu u većoj posudi i kad voda zavrije na tu posudu staviti manju posudu s maslacem i čokoladom i ostaviti da se otope na pari. Kad maslac i čokolada postanu tekući dobro smjesu promiješati i ostaviti ju da se hladi 5 minuta.
Kalup za pečenje premazan maslacem i dobro ga posuti brašnom.
Mutiti mikserom bjelanke i kad se dobije čvrsti snijeg dodati šećer i dalje mutiti da se šećer otopi. Neprestano miksajući dodati u bjelanjke jedan po jedan žutanjak, zatim polako u smjesu dodavati otopljeni maslac s čokoladom i nastaviti miksati da se smjesa dobro sjedini. Umutiti u smjesu mikserom brašno, kokos, prašak za pecivo, prstohvat soli i vanilij šećer.
Treba umutiti glatku smjesu bez grudica.
Uliti smjesu u kalup za pečenje.
Peći 30-40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C


CHOCOLATE CAKE WITH COCONUT

for the 20cm big round baking pan

2 eggs
100 gr sugar
100 gr butter
100 gr dark chocolate (with 70% of cocoa)
100 gr all purpose flour
20 gr of grated coconut (not the coconut flour)
10 g of baking powder
spoon of vanilla sugar
a pinch of salt

Put the water into bigger pot and let it boil. Arrange an smaller bowl over the pot with boiling water, put in that bowl butter and chocolate and let it melt until you get an liquid mixture. Allow to cool for 5 min.
Butter and flour the baking pan.
Whip egg whites with the mixer and when they get white and fluffy add sugar and continue to whisk the mixture to completely melt the sugar. Continue mixing and start adding egg yolks, one at the time and finally slowly add in the batter melted butter and chocolate and incorporate well together. Add to the mixture flour, coconut, baking powder, salt and vanilla sugar and mix well all ingredients.
You should get smooth and homogeneous mixture.
Pour the mixture into cake pan.
Bake for 30-40 minutes in preheated oven at 180°C


DOLCE AL CIOCCOLATO E COCCO

per lo stampo diametro 20 cm

2 uova
100 gr di zucchero
100 gr di burro
100 gr di cioccolato fondete (con 70% di cacao)
100 gr di farina 00
20 gr di cocco grattugiato (non la farina di cocco, ma la raspatura)
10 gr di lievito per dolci
cucchiaio di zucchero vanigliato
un pizzico di sale

Sciogliere il burro insieme al cioccolato in bagno maria, una volta sciolti i due ingredienti mescolarli bene insieme e lasciarli raffreddare per 5 minuti.
Imburrare ed infarinare lo stampo per il dolce.
Montare i bianchi d’uovo con il mixer e quando si ottiene la neve soda aggiungere lo zucchero e continuare a montare il composto per far sciogliere completamente lo zucchero. A questo punto aggiungere agli albumi montati i rossi d’uovo, uno alla volta e infine aggiungere all’impasto il burro ed il cioccolato sciolto versandoli lentamente nell’impasto e continuando a mixare l’impasto. Aggiungere all’impasto la farina, il cocco, il lievito, il sale e lo zucchero vanigliato e mescolare bene tutti gli ingredienti con il mixer.
Bisogna ottenere un’impasto liscio e omogeneo.
Versare l’impasto nello stampo.
Cuocere per 30-40 minuti nel forno preriscaldato a 180 ° C

Nessun commento:

Posta un commento