23/11/19

Tiramisù krema u zdjeli s borovnicama – Tiramisù cream in the bowl with blueberries – Tiramisù crema nella ciotola con mirtilli

Potpuno sam zaboravila objaviti ovaj recept! Čak nisam niti riječ-dvije napisala uz recept, nego sam samo pripremila i uslikala ovo čudo, pa sam i recept napisala i kako to danas biva, objavila sam sličice na nekim hitrijim socijalnim mrežama, a na blog nisam više niti mislila. Niti na recept nisam mislila.I sad kad borovnicama nije više sezona, evo mene - točna kao Švicarski sat! Umjesto da pišem o tradicionalnom tiramisù desertu, ja se vraćam u toplije dane. I umjesto da pripremim nešto sezonski, ja uporno po svome...moram konačno objaviti ovo čudo, jer će sličice zastariti do nove sezone. I mogu se ispričavati na tisuću načina i izmišljavati razloge zbog čega je recept ostao mjesecima neobjavljen (a nekome bi možda bio i interesantan i koristan dok je još bilo svježih borovnica) ili vam mogu iskreno reći da sam blog zanemarila i da sam u svakodnevnoj jurnjavi i ja ušla u vrtlog drugih bržih načina komuniciranja sa (nepoznatim) svijetom. Tako vam i ja hitro objavim nešto na drugim socijalnim mrežama i svjesan sam da onda taj brzinski post kao što u trenutku osvane tako i za tren oka padne u zaborav, ali i ja jurim, brže od brzine, život juri brže i od mene i od brzine i u tom hitrom vrtlogu svatko svakoga stiže i pretiče i svi sa svima komuniciramo, a onda se i brzinski zaboravljamo.



U ovoj priči o brzini, o nepoznatim ljudima koje nazivamo prijateljima, u priči o modernoj komunikaciji putem socijalnih mreža, svi na sve utječemo, u dobrom i u zlu, jer je ovo internetsko doba preplavilo sve generacije, (skoro) svi smo u tim hitrim, nabujalim vodama. I to do ušiju. Plivamo sve brže i brže i od brzine jedva primjećujemo što se u stvarnom životu dešava. Kako te vode rastu, tako u njih upadaju novi plivači i tko je brži, glava mu se više nazire iz vode. Rijetko nailazim na osobe koje čvrsto stoje na tlu, osobe koje ne upadaju u hitre vode socijalnih mreža i ne nestaju u mutnim vrtlozima.
Eto u tome je problem. Problem je u brzini, a ja sam spora i svako toliko zaronim, pa onda isplivam i tako redom. Ma uvijek sam više voljela roniti nego površno plutati po površini . . . e pa kad volim na miru pročitati neke priče i proučiti recepte, pa ih onda izmijeniti i doraditi, te recept napisati itd. Gdje tu ima mjesta za brzinu?
Zato vam sada pišem dva recepta, umjesto da vam izmišljam bezbroj razloga i dalje opisujem zbog čega sam spora, usporena, sporija od puža itd!
Jedan je brzinski, kremu za čas spremite, a drugi je malo dugačak i kompliciran i baš se mora postupiti kako to originalni recept navodi, nema kratica i brzine...baš kao što si ja ponekad zakompliciram stvari, ali sve to vrijedi. Rezultat je garantiran!


TIRAMISU’ KREMA U ZDJELI S AMERIČKIM BOROVNICAMA

Za kremu:
2 cijela jaja
70 gr šećera
250 gr mascarpone sira

Za nadjev od borovnica:
150 gr američkih borovnica i ½ kafene žlićice cimeta kuhati na laganoj vatri desetak minuta, lagano zdrobiti voće vilicom da se borovnice ne be potpuno raspale, ohladiti

Za kekse Savoiarde (prema receptu šefa Stefana Barbata):
2 cijela jaja
30 gr kristal šećera
20 gr vanilij šećera (iz kućne radinosti)
prstohvat soli
25 gr brašna
25 gr škrobnog brašna

Obložiti pleh za pečenje masnim papirom.
Miksati cijela jaja sa šećerom i prstohvatom soli 20-25 minuta (ne kraće!) da dobijete čvrstu smjesu.
Potom postepeno dodavati u smjesu brašno i škrobno brašno uz neprestano pažljivo miješanje rukom. Miješajte pokretima o dolje prema gore, a najbolje je miješati smjesu žicom za tučenje bjelanjaka tako da se ne razbije tekstura smjese i da se brašno umuti bez grudica.
Zagrijati pećnicu na 150°C
Na slastičarsku vreću stavite nastaval koji ima veliki otvor i napunite vreću kremom.
Formirajte na masnom papiru kekse željene dužine. Ostavite dosta prostora između keksi, jer će se tokom pečenja keksi dosta raširiti. Domaći savojardi su uvijek tanji od industrijskih ako su pečeni na plehu a ne u kalupima!
Keksi se peku 20 minuta na 150°C, kekse ohladiti 5 minuti, potom ih ponovo pecite još 5 minuta te ih ostavite u pećnici da se potpuno ohlade.


Priprema kreme:
Miksati bjelanjke da dobijete čvrsti snijeg. Dodati dvije žlice šećera od ukupne količine šećera i miksati par minuta da se sav šećer fino umuti u snijeg. Ostaviti u hladnjaku dok pripremate kremu od žumanjaka.
Miksati žumanjke sa šećerom desetak minuta da dobijete svjetlu i bogatu smjesu. U smjesu dodati mascarpone sir i mikserom sjediniti sa kremom od žumanjaka da dobijete homogenu kremu. Umutite mikserom jednu trećinu snijega od bjelanjaka u kremu, a ostatak snijega rukom lagano umutiti u kremu da ne upropastite pjenušava i zračna teksturu snijega.


Slaganje deserta:
Dno zdjele potpuno obložiti keksima. Kekse pokriti nadjevom od borovnica (oko 1cm nadjeva), a nadjev pokriti debelim slojem kreme (oko 2-3 cm kreme). Ponoviti ovaj redoslijed još jednom (može i dva puta, ovisi o veličini zdjele). Zaravnati površinu deserta i ohladiti u hladnjaku preko noći.

Ukrasiti svježim borovnicami neposredno prije serviranja.


TIRAMISU ’CREAM WITH BLUEBERRIES

For the cream:
2 eggs
70 gr of sugar
250 gr of mascarpone cheese

Blueberry sauce:
Cook on low heat 150 gr of blueberries and ½ teaspoon of cinnamon for about ten minutes, lightly smash blueberries with a fork to leave some fruits entire, allow to the sauce to cool down.

Savoiardi biscuits (according to the recipe of the chef Stefano Barbato):
2 whole eggs
30 gr of sugar
20 gr vanilla sugar (homemade as per my recipe)
pinch of salt
25 gr all purpose flour
25 gr corn starch

Coat a baking tray with parchment.
Whip the whole eggs with a pinch of salt for exactly 20-25 minutes until stiff peaks.
Gradually fold into the batter the flour and the starch and gently whip all together by hand. The movements of the hand must be from the bottom upwards and it is recommended to use the kitchen whisk. In this way the foamy structure of the batter will not be destroyed and both flours will be incorporated without clumps.
Preheat the oven to 150 ° C
Prepare the pastry bag with the large hole and fill the bag with the cream.
Form the biscuits of the desired size on the parchment. Leave enough space between the biscuits because they will grow during cooking. Homemade biscuits are always thinner than the industrial biscuits, if you bake them on the tray and not in the special molds!
The biscuits are first cooked 20 minutes at 150 ° C, after this time they should cool down for 5 minutes and then they are should be baked for another 5 minutes. Leave the biscuits closed in oven until they are completely cold.


Preparation of the cream:
Whip the egg whites until stiff peaks.
Drizzle in two tablespoons of sugar from the total quantity and whip the whites for another few minutes to well incorporate the sugar. Leave the egg whites in the refrigerator while whipping the egg yolks.
Whip with the mixer the egg yolks with the remaining sugar for about ten minutes until they become light and fluffy. Add the mascarpone in the egg cream and mix them well together.
Stir in the cream one third of the whipped egg whites with the mixer and then continue gently incorporating by hand the remaining egg whites until you get smooth and firm cream.


Assembly of the desert:
Place Savoiardi biscuits on the bottom of the bowl. Cover the biscuits with the blueberry sauce (about 1 cm thick), place a big layer of the cream over the fruit (about 2-3 cm of cream). Repeat this operation another time (even two times, depending on the size of the bowl). Level the surface of the cream in the bowl and leave it overnight in the refrigerator to set.

Decorate with fresh blueberries before serving.


TIRAMISU’ CREMA CON MIRTILLI AMERICANI

Per la crema:
2 uova
70 gr di zucchero
250 gr di mascarpone

Per la salsa di mirtilli:
150 gr di mirtilli americani e ½ cucchiaino da caffe di cannella far cuocere lentamente circa dieci minuti, schiacciare leggermente la frutta con la forchetta per lasciare la frutta parzialmente integra, raffreddare.

Per i biscotti Savoiardi (secondo la ricetta dello chef Stefano Barbato):
2 uova intere
30 gr di zucchero semolato
20 gr di zucchero vanigliato (fatto in casa come lo faccio io)
un pizzico di sale
25 gr di farina 00
25 gr di amido di mais

Rivestire una teglia con la carta forno.
Montare le uova intere con il sale per 20-25 minuti esatti fino a quando le uova diventeranno una schiuma ferma.
Incorporare gradualmente nelle uova la farina e l’amido e delicatamente incorporare tutto a mano. I movimenti della mano devono essere dal basso verso l’alto ed è consigliabile utilizzare la frusta da cucina. In questo modo non si romperà la struttura dell’impasto e le farine verranno incorporate senza grumi.
Riscaldare il forno a 150°C
Preparate la sac a poche coll’attacco con il foro grande e riempite la sacca con la crema.
Formare sulla carta forno i biscotti delle dimensioni desiderate. Lasciate abbastanza spazio tra i biscotti perché si allargheranno durante la cottura. I savoiardi fatti in casa sono sempre più sottili dei biscotti industriali se vengono cotti nella teglia e non negli appositi stampi!
I biscotti vanno prima cotti 20 minuti a 150°C, trascorso questo tempo si lasciano raffreddare 5 minuti e poì si fanno cuocere per altri 5 minuta e si lasciano nel forno chiuso fino a quando saranno completamente freddi.


Preparazione della crema:
Montare gli albumi fino ad ottenere la neve ben ferma.
Aggiungere nella neve due cucchiai di zucchero dalla quantità totale e montare la neve ancora qualche minuto per amalgamare bene lo zucchero. Lasciare gli albumi montati nel frigorifero mentre montate i tuorli.
Montare i tuorli con lo zucchero per circa dieci minuti fino a quando diventeranno chiari e spumosi. Aggiungere il mascarpone nella crema dei tuorli e incorporare bene assieme.
Incorporare col mixer nella crema un terzo degli albumi montati e proseguite incorporando a mano la rimanenza degli albumi nella crema per non smontarli.


L’assemblaggio del desert:
Sistemare i biscotti sul fondo della ciotola. Coprire i biscotti con la salsa di mirtilli (circa 1 cm di spessore), sulla frutti sistemare uno strato spesso di crema (circa 2-3 cm di crema). Ripetere questa operazione un’altra volta (anche due vote, dipende dalla dimensione della ciotola). Livellare la superficie della crema e lasciare una notte nel frigorifero.

Decorare con mirtilli freschi prima di servire.

Nessun commento:

Posta un commento