01/10/19

Prutići od tikvica pečene u pećnici - Oven baked courgette's sticks- Bastoncini di zucchine cotti nel forno

Znam neke trikove koji mi uvijek olakšaju život, pogotovo kad sam u žurbi ili kad baš nemam neku eksplozivnu ideju za večer ili mi se uopće ne kuha (da i to se ponekad dogodi!).
Ovo je lažna fritura (za one koji ne znaju, prijevod na književni hrvatski jezik riječi fritura je ”prženje”), jer prava se fritura radi u puno vrelog ulja. Pravilno bi bilo pržiti u vrelom dubokom ulju ali ulje nikako ne treba dimiti, jer ako se ulje dimi, onda ono gori i proizvodi toksine….a kad imate malo vremena, to je sve tako komplicirano i za to vam trebe jedna prava nedjelja u sred radnog tjedna! Onda se treba snaći na bilo koji način i iako me svi krivo gledaju kad spomenem lažnu frituru, mislim da nisu svi tako odani pravoj frituri da nikad ne posegnu za nekim trikom i da si olakšaju posao.




Kad stignem s posla s punim rukama spize i “kućnog” posla, a to je kod mene obično predvečer tj. kad je dan zaprvo pri kraj i kad mi je pred očima već skuhana večera ili čak sanjam vilicu punu hrane već na putu od tanjira prema ustima, onda mi nije ni na kraj pameti misliti na pravila prženja. Tada lažna fritura i te kako pomogne da se svi poslovi obave do večere, a da večera bude zdrava, kreativna, maštovita i još bih mogla dodati puno pridjeva, ali mislim da shvaćate suštinu brzine!
Pitate se kako reguliram toplinu koju proizvodi pećnica? Na sreću nisam nikada bila fascinirana otvorenim kuhinjskim prostorom, tako da je moja kuhinja klasična, s vratima koja spašavaju da se mirisi kuhinje ne vuku po cijelom stanu, a ljeti ograniče vreli prostor u stanu (jer toplo je svugdje!!!), pa se pećnica kod mene grije u svako doba godine. Nek se grije bijela tehnika, bolje nego da se mi grijemo pokraj nje...ljeti!!! A u ovo jesenjsko doba ta toplina tako dobro dođe, toplina osuši vlagu u zraku i zagrije tek toliko koliko to ovo doba zahtjeva. Odmah i večeera bolje prija.
Iako sad već tikvice nisu baš Bog zna šta, na isti način se mogu pripremiti i prutići od bundeve, ili se mogu pripremiti krompiri...pustite maštu na pašu i frigajte sve što vam padne na pamet!


A tek gljive.....mmmmmmljac, jedino što gljive najprije treba blanžirati (tj. lagano prokuhati)!




PRUTIĆI OD TIKVICA PEČENE U PEĆNICI

8 okruglih tikvica srednje veličine
3 cijela jaja
3 žlice bijelog brašna
3 žlice finog kukuruznog brašna ili palenta
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol

Prekriti pleh za pečenje masnim papirom.
Zagrijati pećnicu na 180°C
Narezati tikvice na prutiće debele 1 x 1 cm
Razmutiti jaja i posoliti ih.
Uvaljati pritiće tikvica u bijelo brašno, protresti prutiće da s njih odstranite višak brašna, umočiti prutiće u razmućeno jaje i na kraju ih uvaljati u kukuruzno brašno.
Poslagati prutiće po masnom papiru, poprskati ih s malo maslinovog ulja i peći u zagrijanoj pećnici oko 20-30 minuta dok ne postanu smećkasti (vrijeme pečenja ovisit će o pećnici).

Poslužite s umakom od grčkog jogurta aromatiziranim mentom.


UMAK OD GRČKOG JOGURTA I MENTE

rukohvat listića svježe mente
150ml grčkog jogurta

Mentu dobro smrviti kako bi ispustila esenciju, dodajte grčki jogurt i posolite. Dobro promiješati (nije potrebno odstraniti mentu iz jogurta prije serviranja).



OVEN BAKED COURGETTE’S STICKS

8 medium size round courgettes
3 eggs
3 tablespoons of all purpose flour
3 tablespoons fine corn flour
extra virgin olive oil
salt

Coat the baking tray with parchment.
Preheat the oven to 180°C
Cut courgettes to get sticks thick 1 x 1 cm
Beat eggs with some salt.
Coat courgette’s sticks with all purpose flour, shake them a bit to eliminate the surplus of flour, egg them and finally coat them with fine corn flour.
Arrange coated courgette’s sticks on the baking tray, drizzle with some olive oil and bake in the oven approximately 20-30 minuts until they become golden brown (cooking time will depend on the oven).

You can serve courgette’s sticks with a sauce prepared with Greek yogurt and mint.


GREEK YOGURT SAUCE WITH MINT

handful of fresh mint leafs
150 0ml of Greek yogurt

Crash mint leafs until they release their essence. Add greek yogurt and some salt to crushed mint leafs and mix all together (you don’t have to eliminate the leafs from the yogurt before serving).


BASTONCINI DI ZUCCHINE COTTI NEL FORNO

8 zucchine tonde di medie dimensioni
3 uova
3 cucchiai di farina 00
3 cucchiai di farina di mais fioretto
olio extravergine d’oliva
sale

Foderare una teglia con la carta da forno.
Riscaldare il forno a 180°C
Tagliare le zucchine a bastoncini spessi 1 x 1 cm
Sbattere le uova e salarle.
Passare i bastoncini di zucchina nella farina, sbatterli per eliminare la farina in eccesso, immergere i bastoncini infarinati nell’uovo ed infine passarli nella farina di mais. Sistemare i bastoncini sulla carta da forno, condirli con un po’ di olio’oliva e cuocerli per circa 20-30 minuti fino a quando diventeranno dorati (il tempo di cottura dipenderà dal forno).
Potete servirle con una salsa preparate con dello yogurt greco e menta.

SALSA ALLO YOUGURT GRECO E MENTA

una manciata di foglie fresche di menta
150ml di yogurt greco

Pestare le foglie di menta per rilasciare la loro essenza. Aggiungere lo yogurt, salare e mescolare bene insieme (non dovete eliminare le foglie di menta dallo yogurt prima di servire la salsa).


Nessun commento:

Posta un commento