25/02/18

Muffin s orasima i jabukama - Muffins with walnuts and apples - Muffin con noci e mele


Trebala je biti torta, tj i bila je torta. Jedna koju smo znali nekad često peći, dok nije izašla iz mode!
Tako to biva i u kuhinji, moda je moda, pa su se pekle velike torte, nisu se recepti matematički polovili i malo njih je točno brojio kalorije ili proučavao sastojke laboratorijskom precisnošću. Jedino se puding razlijevao u male modlice, slične veličinom i oblikom kalupima za muffine.
Jer danas su muffini u modi. I laboratorijskom precisnošću se mjere doze za dvanaest, osam, šest, pa čak i za pojedinačne kalupe za muffine. I tako je i moja namjera da pečem našu staru, zamišljenu i željenu tortu s jabukama, preobrnuta u neki novi recept i da se pleh za torte nije pokvario (jel se može pleh za torte pokvariti?! – Eee kod mene može i to!) ne bih niti ja počela razmišljati o ovom receptu i ispekla bih tu dugo željenu tortu s jabukama.





Metalni pleh za torte, precizne veličine za moje prepolovljene doze je počeo oksidirati, onako neprimjetno, podmuklo. Bila je to osveta, jer sam ga oprala u perilici. Moj je pleh za torte od svih kućnih aparata ipak najviše volio pećnicu...i dok nisam u njega smjestila sočne jabuke, nije pokazao svoje hrđavo lice, bolje rečeno torta je bila ispečena u negativu (tko fotografira, potpuno razumije metaforu!)! Crno-bijeli dio smo fino odrezali, polovicu od polovice doze iz recepta smo uspjeli pojesti, ali nisam imala mira dok nisam nešto slično smutila.


Ostatke oraha sam morala potrošiti, stajali su u hladnjaku tjedan dana i kad god bih otvorila vrata hladnjaka, reflektor bi baš njih osvjetlio, onako kao opomenu, a i jabuke se brzo kvare u toploj prostoriji. I evo već drugi vikend za redom se po kući širio miris cimeta i oraha i jabuka i... nije mi trebalo više isprobabati recept. Od prve sam pogodila perfektan omjer i drugo pečenje je bilo samo da se preciznije prisjetim doze sastojaka i da ih zabilježim za neko novo pečenje, jer novi pleh za torte još nedostaje u mojoj kuhinjskoj zbirci!



Ova je mjera točna za dvanaest muffina, ali bi dobro izgledala i u obliku klasične okrugle torte, jer klasici nikad ne izlaze iz mode!



MUFFIN S ORASIMA I JABUKAMA

150 gr brašna
80 gr smrvljenih oraha
30 gr brašna od heljde
2 jaja
80 gr smeđeg šećera od trske
100 ml maslinovog ulja
prašak za pecivo
prstohvat sode bikarbone
prstohvat soli
1 jabuka oguljena i izrezana na kockice
1 čajnu žličicu cimeta

Za decoraciju:
20 gr smrvljenih oraha
smeđi šećer od trske

Zagrijte pećnicu na 180° C
U zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, orahe, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli.
Mutite bjelanjke mikserom i kada dobijete čvrsti snijeg dodajte u njega malo po malo šećer i nastavite miksati da dobijete dobro izmiješanu smjesu. Dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju ulijte u smjesu maslinovo ulje neprestano miksajući.
Dodajte u smjesu suhe sastojke, cimet i kockice jabuka.
Ulijte smjesu u kalupe za muffine, ukrasite svaki muffin orasima (odaberite veće komade) i 1/2 male žličice smeđeg šećera od trske.
Pecite muffine u pećnici 30 minuta.


MUFFINS WITH WALNUTS AND APPLES

150 gr flour
80 gr crumbled walnuts
30 gr buckwheat flour
2 eggs
80 gr of brown cane sugar
100 ml olive oil
baking powder
a pinch of baking soda
a pinch of salt
1 apple peeled and cut in cubes
1 teaspoon of cinnamon

For decoration:
20 gr of crumbled walnuts
Brown sugar

Preheat the oven to 180° C
In a bowl combine dry ingredients: flours, walnuts, baking powder, baking soda and a pinch of salt.
Whisk egg whites with the mixer and when they become firm add sugar little by little and continue mixing to get smooth batter. Add in the batter egg yolks one at a time and at the end pour in the batter gradually olive oil and mix it continuously.
Incorporate in the batter dry ingredients, cinnamon and apple cut in cubes.
Pour the mixture into muffin molds, garnish each muffin with crumbled walnuts (choose biggest pieces) and 1/2 teaspoon of brown cane sugar.
Bake for 30 minutes.


MUFFINS CON NOCI E MELE

150 gr di farina 00
80 gr di noci sbriciolate
30 gr di farina di grano saraceno
2 uova
80 gr di zucchero di canna
100 ml di olio d'oliva
lievito per dolci
un pizzico di bicarbonato di sodio
un pizzico di sale
1 apple sbucciata e tagliata a cubetti
1 cucchiaino di cannella

Per la guarnizione:
20 gr di noci sbriciolate
zucchero di canna

Preriscaldare il forno a 180°C
In una ciotola unire gli ingredienti secchi: le farine, le noci, il lievito, il bicarbonato e un pizzico di sale.
Montare gli albumi col mixer e quando diventeranno la neve ferma aggiungere poco alla volta lo zucchero e continuare a mixare fino ad amalgamare bene il composto. Aggiungere i rossi d'uovo uno alla volta ed infine, sempre mixando, versare nell'impasto l'olio d'oliva a filo.
Incorporare nell'impasto gli ingredienti secchi, la cannella e i cubetti di mela.
Versare l'impasto negli stampi per i muffins, guarnire ogni muffin con le noci (scegliere i pezzi più grossi) e 1/2 cucchiaino di zucchero di canna e cuocerli nel forno per 30 minuti.


Nessun commento:

Posta un commento