19/02/19

Fritule s bučom bez jaja - Fritters with pumpkin without eggs - Frittelle con la zucca senza uova

Pravo je vrijeme za fritule, tj. po meni se karnevalski kolači i krafne mogu pripremati ciju godinu. Oni nisu sezonske namirnice već se mogu sa sezonsim namirnicama kombinirati! Čak se i ja tu i tamo upustim u nekakvo prženje, iako je kod mene od uvijek uveden veto za prženu hranu (znam, znam, crna sam ovce, pogotovo ako k tome dodam da je Mr. M. naprosto lud za prženom hranom!!!).
Postoji samo par iznimki koje imaju dozvolu uskočiti u vrelo ulje, jer i mene obara s nogu pohano meso, faširanci i prženi karnevalski kolači. Ostale prženice me ne mame, ni mirisom, a pogotovo ne teksturom . . . ne mogu zamisliti da se neke fine namirnice trebaju umotaju u sto slojeva razno raznih tekućih i mrvičastih sastojaka, kad su same po sebi pune aroma!
Ali ako spomenete fritule. . . evo me odmah, jurim, i moram si zadati mjeru prije nego što mi ruka posegne za prvom fritulom, da ne pretjeram, jer mi je mjeru teško poštivati kad je riječ o već spomenutim karnevalskim prženicama!




Ovaj put sam htjela nečim novim iznaditi i sebe i moderni svijet, pa sam smutila veganske fritule!
V-e-g-a-n-s-k-e, daaaaa, dobro ste pročitali.
Ja sam svežder, ne jedem samo ono što mi ne paše, kao na primjer karfiol ili svakakve prženice ili …ima još par stvari koje mi nisu baš po guštu, ali sve ostalo bez problema i u tren oka nestane s tanjura. Ništa mi niti ne padne teško na želudac  (kako se to zna reći!), pa onda niti ne moram razmišljati da li je to nešto veganski, vegeterijanski, bez glutena ili sirovo.
Ali ovaj put sam se baš skoncentrirala i sama sam sebi rekla: “Hajde bar jednom pripremi nešto posebno, nešto egzotično, nešto što nije potpuni odraz tebe! Probaj ući u kožu onih koji baš sve ne mogu ili ne smiju pojesti.”
I nije bilo teško, uopće, jer kad bolje razmislim koliko povrća preradim u svojoj kuhinji i koliko posebnih zrnja izmeljem, a da to nije pšenica, moram priznati da većina baš potpuno pripada jednoj od meni egzotičnih kategorija hrane. Samo što nisam primorana tome pridavati pažnju, pa onda to ispada tako egzotično u svojoj jednostavnosti!


Imala sam još jednu narančastu buču od prošlog ljeta i već je bilo krajnje vrijeme da ju preradim. Ostala je čekati u ormaru na balkonu da se odlučim što ću s njom. A kako smo svi u obitelji bili skeptični, jer ova je buča dozorila narančasta, a ne tamno zelena kao sve ostale “normalne” tikve sorte kabocha, nekako sam stalno odgađala trenutak da ju prerežem i zavirim ispod te jarko narančaste nenormalne kože!
A kako i vuk kožu mijenja, ali ne i narav, tako je i moja narančasta kabocha fino slatka i miriše na dinju!
Moja je fancy kabocha završila u fritulama, a ima je i za još par finih stvarčica, pa ako i vi negdje imate zaboravljenu ili zaleđenu buču, pripremite ove egzotične prženice i omastite si brk!


FRITULE S TIKVOM BEZ JAJA

250 gr mekog brašna
100 gr pirea od buče pečene u pećnici
3 žlice smeđeg šećera od trske
naribana korica jedne neprskane naranče
1/4 kafene žličice mješanih začina za buču
130 ml mlake vode
7 gr kvasca
prstohvat soli
1/2 litre suncokretovog ulja za prženje

U malo mlake vode otopiti kvasac i pola žličice smeđeg šećera od trske i ostaviti 10 minuta na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
Zagrijati vodu.
U zdjeli pomiješajte brašno,  pire od buče, šećerom i koricu naranče. Zatim dodati uzdignuti kvasac i početi miksati mikserom uz neprestano dodavanje tople vode. Miksati da se svi sastojci sjedine i na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i dobro izmiksati.
Dobit ćete vrlo mekano tijesto.
Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti da se tijesto diže oko dva sata da bi se volumen tijesta udvostručio.
Uliti ulje u dublju posudu za prženje (promjera 16-18cm), jer fritule tokom prženja ne smiju dodirivati dno posude nego moraju plivati po površini ulja.
Zagrijte ulje. Ulje mora biti vruće, ali ne smije goriti.
Žlicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge čajne žličice polagano spustite tijesto u ulje da dobijete oblik sfere. Pržiti istovremeno samo 5 - 6 fritula da se temperatura ulja naglo ne smanji i da bi fritule imale prostora da se okreću. Fritule se same okreću, a ako primjetite da su s jedne strane već lagano potamnile, a nisu se okrenule, okrenite ih vilicom.
Pržene fritule izvadite iz ulja i stavite ih na papir da papir upije ostatak ulja.

FRITTERS WITH PUMPKIN WITHOUT EGGS

250 gr flour
100 gr of baked mashed pumpkin
3 tablespoons brown cane sugar
grated peel of one organic orange
1/4 teaspoon of mixed pumpkin spices
130 ml lukewarm water
7 gr fresh yeast
a pinch of salt
1/2 liter of sunflower oil for frying

Dissolve the yeast and half a teaspoon of brown sugar in some water, then leave the yeast to rest for 10 minutes in warm place.
Heat the water (don’t let it boil).
In a bowl combine flour, pumpkin puree, sugar and orange peel. Add the yeast and start kneading with the mixer, continue adding the water little by little. Incorporate well all ingredients and finally add salt to the dough and knead the dough for another while. You will get a very soft dough.
Cover the bowl with the food wrap or with the lid and leave the dough to rise for about two hours until the dough volume is doubled.
Pour the oil into a high pan (16-18 cm diameter big), in this way the fritters will not touch the bottom of the pan during frying and will remain in surface.
Heat the oil. Oil must be hot, but it should not burn.
Take a small amount of the dough with a tablespoon and with a help of another teaspoon let the dough slowly fall into the oil giving to the dough spherical shape. Fry only 5 - 6 fritters at the time to keep the temperature of the oil unchanged and to allow to fritters to turn. Fritters will turn by themselves, but if you notice that they become slightly dark on one side, turn them with a fork.
Once fried, extract the fritters from the oil and let them dry on the paper towel.

FRITTELLE CON LA ZUCCA SENZA UOVA

250 gr di farina 00
100 gr di pure di zucca cotta al forno
3 cucchiai di zucchero di canna scuro
scorza grattugiata di un’arancia non trattata
1/4 di cucchiaino di spezie miste per la zucca
130 ml di acqua tiepida
7 gr di lievito
un pizzico di sale
1/2 litro di olio di girasole per friggere

In una piccola quantità d'acqua, sciogliere il lievito e mezzo cucchiaino di zucchero di canna e lasciare il lievito a riposare per 10 minuti nel luogo caldo.
Riscaldare l’acqua (non deve bollire).
In una ciotola unire la farina, il pure di zucca, lo zucchero e la scorza d’arancia. Quindi aggiungere il lievito e iniziare a impastare con il mixer continuando ad aggiungere l’acqua. Incorporare bene tutti gli ingredienti e infine aggiungere all'impasto il sale e finire di impastare.
Otterrete un’impasto molto morbido.
Coprire la ciotola con la pellicola alimentare o col coperchio e lasciare l’impasto a lievitare per circa due ore fino a quando il volume dell’impasto sarà raddoppiato.
Versare l'olio in una padella alta (del diametro 16-18 cm) perché le frittelle non devono toccare il fondo della padella durante la cottura, ma devono rimanere sulla superficie dell'olio.
Riscaldare l'olio. L'olio deve essere caldo, ma non deve bruciare.
Prendere una piccola quantità dell’impasto con un cucchiaio e aiutandosi con un cucchiaino far calare l’impasto nell'olio dandogli la forma di una sfera. Friggere contemporaneamente solo 5 - 6 frittelle per mantenere invariata la temperatura dell'olio e per permettere alle frittelle di girarsi. Le frittelle si girano da sole, ma se notate che stanno diventando leggermente scure da un lato, giratele aiutandovi con una forchetta.
Una volta fritte, estraete le frittelle dall'olio e fatele asciugare sulla carta assorbente.


Nessun commento:

Posta un commento