21/09/18

Slatki kruh s maslinovim uljem - Sweet bread with olive oil - Pane dolce all'olio d'oliva

Vjerujem da ste primijetili da ne pratim normalni tok objave postova i recepata, da obično objavim recepte sa zakašnjenjem ili baš u zadnji čas. Umjesto da vam nešto ponudim prije nego što tome nečemu počne sezona, kao svi ostali normalni bloggeri, ja uvijek kasnim i objavim to nešto kad su svi već svoje smučkali i ispekli i pofotkali i kad su već u nekim novim pripremama. Zapravo izbjegavam taj pritisak nekog "moranja", pa onako spontano slijedim svoj tok misli i želja, te kuham i fotkam, a ponekad i pišem direktno iz srca, bez obaveza. Nisam vam ja baš neki promoter, a niti savjetnik, nisam još dobro uskladila svoj bioritam sa web medijima, tj. dobre savjete kako što pripremiti i aranžirati ili uslikati vam mogu dati, ali nikako da sve u detalje unaprijed isplaniram, mada sam imala dobru namjeru i čvrstu volju slijediti neki raspored.  Ne pratim masu, nego polako, po svom putu, spora sam vam ja za današnju žurbu. Dok ja zadovoljim svoje standarde....ode voz, a s vozom ode i vrijeme i ljudi i zbivanja (autokritika!!!).
Ipak sam još uvijek uvjerena da ću prije ili kasnije ipak nešto napraviti po planu, bez improvizacije i kreativnih promjena u toku zbivanja…jer obično to tako krene, mimo puta…nešto iz hladnjaka treba brzo potrošiti, nečega sam previše kupila, neka iznenadna želja me spopadne i onda umjesto dizanog tijesta skuham juhu, a i klimatske promjene utječu na tok zbivanja.




Bolje reći astralne promjene, to zvuči onako šik! Ali ovaj put su mi te vremensko-astralne mijene došle u pravi čas, jer sam u hladnjaku imala svježi kavasac za potrošiti. Zapravo taj kvasac nije više niti bio svjež, a i rok mu je bio totalno istekao, ali se nije pokvario, čak se lijepo i digao, kao da sam ga jučer kupila. Tako vam ja to radim (savjet za vas!!!) ako kvasac nije promijenio niti boju niti konzistenciju, a pogotovo ako nema miris na pokvareno i na trulo. Ja ga isprobam u toplom mlijeku, pa ako se počne dizati, znak je da se može upotrijebiti. Barem ja to tako radim i još smo živi i zdravi i nije nas još nikad zabolio želudac.
I onda sam zahvaljujući okolnostima pretekla samu sebe i zamijesila slatki kruh kojemu nikako nije sad sezona …ili mu je uvijek sezona?…taj slatki kruh s uljem koji planiram (opet planiram i planiram!!!) peći već mjesecima. A kako je prije ovog zadnjeg toplinskog vala ipak bilo malo zahladilo, par dana samo, ali ipak je, i rado sam tih dana upalila pećnicu, a i taj famozni svježi kvasac je trebalo potrošiti, zamijesila sam konačno slatki kruh s uljem.
Tako da sad imate i od mene jedan recept unaprijed, prije nego što zahladi i počnu jesenjske kiše. Prije nego što počnete rado paliti pećnicu. Prije nego što dođe red za neke nove sezonske recepte, za nekakve guste juhe i neke nove kruhove.




SLATKI KRUH S MASLINOVIM ULJEM

250 gr brašna tip 1
65 ml mlakog mlijeka
65 ml mlake vode
30 ml ulja (rafiniranog maslinovog, ne ekstra djevičanskog)
1 cijelo jaje (ostaviti malo za premazivanje)
½ žlice meda
15 gr svjetlog šećera od trske + 1 žličica za kvasac
7 gr svježeg kvasca
prstohvat soli

Otopiti kvasac i 1 žličicu šećera u malo mlakog mlijeka i ostaviti da se diže 10 minuta.
Zagrijati mlijeko i vodu.
U zdjelu staviti brašno, šećer, lagano razmućeno jaje i kvasac, te početi mijesiti mikserom.
Postepeno u tijesto dodavati mlijeko i vodu uz neprestano miksanje da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i ulje, te miksati još par minuta da dobijete glatko tijesto.
Pokriti zdjelu prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti tijesto da se diže dok mu se volumen ne udvostruči.
Uzdignuto tijesto podijeliti na tri jednaka dijela, oblikovati tri loptice ili od tijesta isplesti pletenicu.
Smjestiti pletenicu/loptice tijesta u pleh za pečenje obložen masnim papirom, ostaviti da se diže dok se volumen ne udvostruči. Premazati tijesto razmućenim jajetom i posuti pahuljicama šećera. Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 20-30 minuta. Površina tijesta treba biti zlatno smeđe boje, pa da ne izgori, ako je potrebno treba pokriti tijesto aluminijskom folijom nakon 15 minuta pečenja.

SWEET BREAD WITH OLIVE OIL

250 gr bread flour
65 ml lukewarm milk
65 ml lukewarm water
30 ml oil (olive oil, but not extra virgin olive oil)
1 egg (leave some for final brushing)
½ tablespoon honey
15 gr light cane sugar + 1 teaspoon for the yeast
7 gr fresh yeast
pinch of salt

sugar flakes for decoration

Dissolve the yeast and 1 teaspoon of sugar in little lukewarm milk and let it raise for 10 minutes.
Warm up the milk and the water.
In one bowl put the flour, sugar, slightly whisked egg and the yeast and start to knead the dough with the mixer.
Gradually add milk and water in the mixture and continue to knead for about 10 minutes. Add a pinch of salt and oil to the dough and knead for another few minutes to get smooth dough.
Cover the bowl with the PVC wrap or the bowl cover and leave the dough to raise until it double the volume.
After that time divide the dough into three equal pieces, give to each piece of the dough spherical shape, or form a braid.
Place the braid/spheres in the baking tray covered with parchment and let the dough raise again until its volume becomes doubled. Brush the dough with egg wash and sprinkle it with sugar flakes.
Bake it in preheated oven at 180°C for 20-30 minutes. It must be golden brown on top, if needed cover it with aluminium sheet after 15 min baking to avoid getting burned crust.

PANE DOLCE ALL’OLIO D'OLLIVA

250 di farina “1”
65 ml di latte tiepido
65 ml di acqua tiepida
30 ml di olio d’oliva (non extra vergine)
1 uovo (lasciarne un po’ per spalmarlo sull’impasto prima della cottura)
15 gr di zucchero di canna chiaro + 1 cucchiaino per il lievito
7 gr di lievito di birra
un pizzico di sale

pepite di zucchero per la decorazione

Sciogliere il lievito e 1 cucchiaino di zucchero in poco latte tiepido e lasciare lievitare per 10 minuti.
Riscaldare il latte e l’acqua.
In una ciotola unire la farina, lo zucchero, l’uovo leggermente sbattuto ed il lievito e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere nell’impasto il latte e l’acqua e continuare ad impastare per 10 minuti. Alla fine aggiungere all’impasto un pizzico di sale e l’olio e impastare ancora per qualche minuto fino ad ottenere un impasto liscio.
Coprire la ciotola con la pellicola trasparente oppure con il coperchio della stessa ciotola e lasciare a lievitare fino al raddoppio del volume dell’impasto.
Quando l’impasto sarà lievitato dividerlo in tre parti uguali e formare delle sfere di pasta oppure formare una treccia.
Sistemare la treccia/le sfere nello stampo rivestito da carta da forno e far lievitare l’impasto fino al raddoppio del suo volume.
Infornare nel forno già caldo a 180°C per 20-30 minuti. Non bruciare la superfice della treccia, se necessario copritela con un foglio di alluminio a dopo i primi 15 minuti di cottura.


Nessun commento:

Posta un commento