09/03/18

Krafne - Donuts - Frittelle


Nisam baš ljubitelj prženih stvari i osim pohanih šnicli kod mene je nemoguće pojesti bilo što prženo. Naravno, osim pohanih šnicli, jabuka u šlafroku i krafni. Krafne obožavam, od uvijek sam ih obožavala. Pogotovo one s velikim rupama koje je mama znala pripremiti. Bez ikakvog punjenja, onako prazne i još tople su mi mrak! Ne treba ih niti posuti šećerom, takve bih jela dok ne bih pukla od sitosti!
Čak i krompir više volim pečen u pećnici nego pommes frites. Mislim da nisam niti sposobna napraviti dobru “fritturu”! Ali pohane šnicle, jabuke u šlafroku i krafne znam napraviti, baš ih i uživam pripremati. To su te tri stvari koje se moraju pržiti, to je zakon! I pri tom mi ne smetaju niti mikroskopske kapljice ulja koje bez prestanka špricaju po štednjaku, niti miris prženja ne primjećujem kao neugodu, nego uvijek nađem u tome neku nijansu ugodnog isparavanja!
To je ono kad nešto voliš, onda mu sve opraštaš. I ne smeta mi to što sve oko sebe zaprljam više nego ikada, i to što posao traje i traje, i to što osim što me grije plamen, grije me i brzina kojom moram koordinirati svoje brze pokrete pri prženju.

A kad zagrizem mirisnu i toplu krafnu i kad mi aroma naranče iz ustiju ishlapi u nos, onda zaboravim tanku patinu brašna na stolu, i mikroskopske kapljice ulja po štednjaku, i vrućinu, i sve mirise koji su ispunili zrak u kuhinji. Mmmm, varaju se svi koji misle da se ne smiju jesti tople slastice, krafne su iznimka (imam ja  još iznimki), one se moraju, baš se moraju jesti tople!
Zadnju sam neprskanu naranču čuvala baš za krafne. Mada je to zapravo karnevalska slastica, barem ovdje gdje ja živim, i mada od Karnevala do Uskrsa treba slastice izbjegavati (samo ako ste veliki vjernici!), kod nas se svako toliko nešto slatko zaleti ili treba neku namirnicu potrošiti da se ne bi pokvarila. Tako se i kožica moje zadnje neprskane naranče morala potrošiti, a i mast mi je već duže vremena stajala u staklenci u hladnjaku. Bila je to savršena astralna kombinacija vremena, prostora i namirnica, tako da je odluka pala.

Pripremaju se krafne i točka!I Mr.M. je odškrinuo kuhinjska vrata s osmjehom od uha do uha, taj bi dao sve što ima za pržene stvari…ali mora se zadovoljiti pohanim šniclama, jabukama u šlafroku i krafnama (pržene lignje ga uvijek čekaju na Kvarneru!).
Ove bi krafne izmamile osmjeh od uha do uha i na licu moje mame, iako nemaju onako velike rupe kao njezine i iako ovaj recept nisam od nje naslijedila, već od moje svekrve. Ovaj je recept porijeklom s jedne druge obale, gdje naranči ima puno više nego na našoj obali i gdje se isto tako dizano tijesto radi punom parom. Na toj drugoj obali se pržene stvari češće nađu na stolu nego kod mene. Ali krafne su iznimka, a i pohane šnicle i jabuka u šlafroku!KRAFNE

350 gr brašna
10 gr svježeg kvasca
30 gr svinjske masti
1 cijelo jaje
1 naranča, sok i korica
150 ml mlijeka, tj ukupna količina mlijeka i soka treba biti 200ml
40 gr šećera
1 prstohvat soli

0,50 lt rafiniranog maslinovog ulja za prženje

kristal šećer za posipanje

Izribati koricu naranče i iscijediti sok.
Zagrijati mlijeko (ne treba vrijati). Otopiti kvasac i 1/2 žličice šećera u mlakom mlijeku.
U zdjelu staviti brašno, šećer, lagano razmućeno jaje, koricu naranče, mast i sok od naranče, te početi mijesiti mikserom. Postepeno u tijesto dodavati mlijeko s kvascem uz neprestano miksanje da se svi sastojci dobro sjedine. Na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i miksati još par minuta.
Ostaviti tijesto da se diže dok mu se volumen ne udvostruči (pokriti zdjele prozirnom folijom ili poklopcem).
Isuti tijesto iz zjele na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjiti tijesto rukama na debljinu 1 cm i izrezate krafne rezačem za kekse ili čašom. Sredinu svake krafne probušiti prstom ako da dobijete oblik koluta ili ih ostaviti cijele.
Slagati krafne na pobrašnjenu plohu, pokriti ih kuhinjskom krpom i ostaviti da odmore još 30 minuta.
U međuvremenu zagrijati ulje u dubokoj posudi.
Peći u vrućem ulju, ali ne dozvolite da vam ulje gori. To ćete primijetiti ako vam se ulje počne dimiti i osjetit će se loš miris ulja.
Ja odjednom pržim četiri komada u posudi dijametra 18 cm, s obje strane dok ne porumene.
Krafne odložiti na papirnatu salvetu da upije ostatak ulja, te ih još vruće uvaljati u kristal šećer.


DONUTS

350 gr flour
10 gr fresh yeast
30 gr lard
1 egg
1 orange, juice and zest
150 ml milk, you will need 200ml liquid, milk and orange juice together
40 gr sugar
1 pinch of salt

0,50 lt olive oil for frying

castor sugar to dast on donats

Grate orange zest and and squeeze orange juice.
Warm up the milk (don’t boil it). Dissolve the yeast and 1/2 teaspoon of sugar in lukewarm milk.
In one bowl put flour, sugar, slightly whisked egg, orange zest, lard and orange juice and start to knead the dough with the mixer. Gradually add in the mixture milk and continue to knead until all ingredients combine well together. Add a pinch of salt and knead for another few minutes.
Leave the dough to raise until double the volume (cover the bowls with the PVC wrap or the bowl cover).
Place the dough on floury working surface, flatten the dough to 1 cm thickness and cut donuts with cookie cutter or with a glass. Make a hole with your fingers in the middle of each donuts or lease them entire.
Arrange donuts on floury surface and let them rest for another 30 minutes covered with kitchen towel.
In the meanwhile warm up the oil in a deep pan.
Fry donuts in warm oil, but don’t burn the oil. If it happens you will notice a smoke and bad smell.
I fry four pieces at the time in a pot 18 cm in diameter, few minutes on each side until donuts get golden brown.
Put donuts on paper towel to absorb the oil and until hot dust donuts with castor sugar.


FRITTELLE

350 gr farina “0”
10 gr lievito di birra fresco
30 gr strutto di maiale
1 uovo intero
1 arancia, succo e buccia
150 ml latte, vi serviranno 200ml di liquido, latte e succo insieme
40 gr zucchero
1 pizzico di sale

0,50 lt di olio di oliva per friggere

zucchero semolato per cospargere sulle frittelle

Grattugiare la scorza di un’arancia e spremere il succo.
Riscaldare il latte (non fatelo bollire). Sciogliere il lievito e 1/2 cucchiaino di zucchero nel latte tiepido.
In una ciotola unire farina, zucchero, uovo leggermente sbattute, scorza d’arancia, lardo e il succo d’arancia e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere all'impasto il latte col lievito e continuare ad impastare per incorporare bene tutti gli ingredienti. Alla fine aggiungere un pizzico di sale e impastare ancora per qualche minuto. 
Lasciare l’impasto a lievitare fino al raddoppio del volume dell’impasto (coprire la ciotola con la pellicola trasparente oppure con il coperchio della stessa ciotola).
Rovesciare l’impasto sulla superficie da lavoro precedentemente infarinata, stendere l’impasto con le mani allo spessore di 1 cm e ritagliare le frittelle con il taglia-biscotti oppure col bicchiere. In mezzo ad ogni frittella fare il buco aiutandosi con le dita, oppure lasciarle intere.
Sistemare le frittelle su una superficie infarinata, coprirle con lo strofinaccio da cucina e lasciarle riposare per altri 30 minuti.
Nel frattempo riscaldare l’olio in una padella alta.
Friggere le ciambelle nell’olio molto caldo e fare attenzione a non bruciare l’olio. Se l’olio comincia a bruciare noterete del fumo e il cattivo odore. Io friggo quattro pezzi alla volta in una padella del diametro di 18 cm. Basteranno un paio di minuti per lato, le ciambelle devono diventare dorate.
Far assorbire l’olio in eccesso sulla carta assorbente e cospargere le ciambelle ancora calde con lo zucchero semolato.Nessun commento:

Posta un commento