15/05/16

Cream soup with green peas and spring onion - Vellutata di piselli e cipollotti - Krem juha od graška i mladog luka


Who doesn’t like the surprise?! It’s something mysterious and fresh, something that touch our curiosity! Like a thick pod of green peas. You never know how many peas are hidden in it. Will the peas be big and solid, or small and flat…how many questions about a vegetable? Nevertheless I love shelling peas and hunting some fast and cheeky peas all around the kitchen table. When the green peas appear in the market, it’s time to put definitively away dark, winter coats. The nature is already fully awake and multicoloured. Except some rainy days, the spring is shining and green branches full of leafs are moving slowly following the rhythm of the air. It’s called light breeze and I find it adorable.
Didn’t you noticed so many green peas soup recipes all over the blogosphere? I did and I couldn’t resist from cooking this dense and creamy soup that warms us a bit in these cool and humid spring days.



CREAM SOUP WITH GREEN PEAS AND SPRING ONION

(for 4 portions)
400 gr of fresh green peas*
2 spring onions (with green parts) cut in thin slices
salt
2 tablespoons extra virgin olive oil
water
some chives

Heat the olive oil and sauté the onion slightly salted for few minutes on medium heat, then add green peas and some more salt and sauté all together for 5 minutes. The add enough water only to cover the vegetables, cover the casserole and cook for 20 minutes until the peas become soft.
Chop the vegetables with the blender and add other water to get the soup liquid, but dense. Cook for another 20 minutes.
Serve it hot with some chives cut in tiny pieces (with scissors) and few drops of extra virgin olive oil.

* you can use frozen peas too
* I like the taste of green peas, so I don’t add into this soup other vegetables or spices, but I cook it with a lot of peas to get a dense soup.


VELLUTATA DI PISELLI E CIPOLLOTTI

(per 4 porzioni)
400 gr di piselli freschi*
2 cipollotti (anche la parte verde) tagliati a fettine sottili
sale
2 cucchiai di olio extravergine di oliva
acqua
qualche stelo di erba cipollina

Scaldare leggermente l’olio, aggiungere i cipollotti, salarli leggermente e farli soffriggere per qualche minuto a fuoco medio, poi aggiungere i piselli e poco sale e far saltare la verdura per altri 5 minuti. Aggiungere abbastanza acqua  solo fino a coprire la verdura, coprire la casseruola e far cuocere la verdura per circa 20 minuti fino a quando i piselli diventeranno morbidi.
Tritare la verdura con il mixer ad immersione e aggiungere altra acqua per ottenere la zuppa liquida, ma densa.  Continuare la cottura per altri 20 minuti. 
Servire la vellutata calda con dell'erba cipollina tagliata in pezzi minuscoli (con le forbici) e qualche goccia di olio extravergine di oliva.

* potete usare anche i piselli surgelati
* mi piace sentire il sapore pieno di piselli, perciò non aggiungo nella zuppa ne altra verdure ne le spezie e metto tanti piselli per ottenere una zuppa densa.

KREM JUHA OD GRAŠKA I MLADOG LUKA

(za 4 porcije)
400 gr svježeg graška*
2 mlada luka (i zeleni dio) narezanih na tanke kolutove
sol
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
voda
nekoliko vlasi vlasca

Lagano zagrijati ulje, dodati luk, posoliti i pržiti luk par minuta na laganoj vatri, potom dodati grašak i još posoliti i dinstati povrće 5 minuta. Dodati vode samo toliko da se pokrije povrće, poklopiti lonac i kuhati oko 20 minuta dok grašak ne omekša.
Štapnim mikserom usistniti povrće, dodati vode da dobijete tekuću, ali gustu juhu. Nastaviti kuhati još 20 minuta.

Poslužiti krem juhu dok je topla s malo vlasca narezanim na sitne komadiće (narezati škarama) i par kapi maslinovog ulja.

* možete upotrijebiti i zaleđeni grašak
* volim osjetiti pun okus graška, zato ne dodajem u juhu niti drugo povrće, a niti začine, a graška stavim puno, da juha bude gusta.






Nessun commento:

Posta un commento