Ne pada trešnja daleko od stabla . . . ili je to bila jabuka . . . u svakom slučaju ja sam trešnje našla i ovdje gdje sam se davno preselila. Lovranske su trešnje nešto posebno, valjda zato jer je Lovran moj mali ljubljeni gradić (nostalgija čuda čini), a i zato jer su stvarno posebne, velike, sočne, tamno crvene i s vrlo malo crvića (sve trešnje imaju crviće, znači nisu vegansko voće!). A najbolje su tek ubrane sa stabla, pa kad onako tople i jedre puknu pod zagrizom i napune usta slatkoćom i svim mogućim aromama. Eto, trešnje u meni izaivaju Proustov sindrom! Jest da je on pisao o kolačićima, a ja o trešnjama, ali i one su isto završile u kolaču!
Eto ovdje u Italiji, par kilometara od Cremone ima jedno selo u kojem raste toliko trešanja da se svake godine baš nauživamo i iako nisu to one Lovranske trešnje, mogu vam reći da su tako dobre, velike, sočne, tamno crvene i s vrlo malo crvića da bolje ne mogu biti! U tom selu su voćnjaci kao sa slike, voćke su uredno nanizane jedna za drugom i od kad počnu cvasti, pa dok ne izgube lišće pravi su izazov za oči. Njihove krošnje mijenjaju boje i oblike dan za danom, a njihove sjene hlade tlo i štite podzemne krošnje korjenja.
Iako je sezona trešanja već zapravo gotova, ima ih još uvijek za kupiti, ali su bogovski skupe. Za ovaj kolač treba baš toliko trešanja koliko stane u jednu šaku, pa sam si ja dala srcu oduška i kupila (meni) zadnje trešnje, zagrijala sam pećnicu i kuhinju kao da vani nije dosta toplo, poslagala polovice trešanja po kolaču i ispekla ovu Brownie tortu s trešnjama. I bila je fina i sočna kao i tamno crvene trešnje koje sam po kolaču poslagala.
BROWNIE TORTA S TREŠNJAMA
za tortu promjera 18cm
2 jaja
100 gr smeđeg šećera od trske
100 gr crne čokolade
100 gr maslaca
80 gr bijelog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
10-15 trešanja
Zagrijati pećnicu na 180°C
Kalup za tortu premazati uljem ili maslacem i dobro ga pobrašniti vrlo finim kukuruznim brašnom.
Trešnje oprati, prepoloviti i izvaditi koštice.
Otopiti maslac na vrlo laganoj vatri, a čokoladu na banjo mariji (nad parom).
Pjenasto mikserom umutiti cijela jaja sa šećerom, dodati najprije otopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti. Potomu smjesu dodati otopljeni maslac i nastaviti miksati da se dobije homogena smjesa.
U smjesu dodati brašno,prašak za pecivo i prstohvat soli, te sve skupa umutiti mikserom.
Uliti smesu u kalup za tortu, poslagati trešnje po površini torte i peći 30-35 minuta.
Ostaviti da se torta hladi 10 minuta u kalupu, te ju potop izvaditi iz kalupa.
BROWNIE TARTE WITH CHERRIES
for round cake pan 18cm big
2 eggs
100 gr brown cane sugar
100 gr dark chocolate
100 gr butter
80 gr white all purpose flour
baking powder
pinch of salt
10-15 cherries
Preheat the oven to 180°C
Grease the cake pan with butter or oil and cover it with fine corn flour.
Wash cherries, cut each cherry in half and eliminate all stones.
Melt butter on very low heat and chocolate on bain-marie.
Whip with the mixer eggs and sugar until fluffy, add in the mixture first melted chocolate and incorporate together, then add melted butter and incorporate well with the mixer until you get a homogeneous mixture.
Add to the mixture flour, baking powder and a pinch of salt and mix together with the mixer.
Pour the batter in the cake pan, arrange cherries on top of the cake and bake for 30-35 minutes.
Leave to cool down for 10 minutes in the cake pan and then transfer the cake on the serving plate.
BROWNIE TORTA CON CILIEGIE
per la tortiera diametro 18cm
2 uova
100 gr di zucchero di canna
100 gr di cioccolato fondente
100 gr di burro
80 gr farina Bianca 00
lievito per dolci
un pizzico di sale
10-15 ciliegie
Preriscaldare il forno a 180°C
Imburrare o oliare e infarinare bene lo stampo per la torta con la farina fine di mais (tipo fioretto).
Lavare le ciliegie, tagliarle a metà e estrarre i noccioli.
Sciogliere il burro a fuoco molto basso e il cioccolato a bagnomaria.
Montare col mixer le uova con lo zucchero fino ad ottenere un composto chiaro e gonfio, aggiungere nel composto prima il cioccolato sciolto e incorporarlo bene al composto, poi aggiungere il burro fuso e mixare bene tutto per ottenere il composto omogeneo.
Aggiungere al composto la farina, il lievito ed un pizzico di sale e finire di montare il composto col mixer.
Versare il composto nello stampo, sistemare le ciliegie sulla superficie della torta e infornare per 30-35 minuti.
Lasciare raffreddare 10 minuti la torta nella tortiera prima di trasferirla sul piatto.
Nessun commento:
Posta un commento