29/07/18

Muffin s američkim borovnicama i pistacijima - Muffins with blueberries and pistachio nuts - Muffin con mirtilli americani e pistacchi

Osim klasičnog siječanjskog početka, ja svake godine krajem srpnja iznove započinjem razmišljati o nekom novom početku. Nije da iz subote u subotu ne započinjem uvijek iznova, ali ovi kasno srpanjski početci su ono što se ne može iščekati bez osjećaja da vam je koža tijesna. Ili je bolje reći kožun, jer kasni srpanjski dani su žarki pod blještavim zenitom, pa čak i kad nebesko noćno tijelo zamijeni užarenu zvijezdu i zrikavci glasno upale noć. Kožun mi je sve tijesniji, a dah kratak i težak.
Onda je razmišljanje o nekoj promjeni sve češće i dugotrajnije. I noć ne donosi spokoj, a dan je duži nego zapravo i jeste dug. Svako toliko napnem uho i osluškujem kad će i odakle stići skroz neprimjenti propuh. Više me nije strah propuha i svako večer, kad zrikavci upale noć, pripremim mu dobrodošlicu i otvorim mu i vrata i prozore, jer očekujem da donese dašak svježine i ugasi žegu dana. Naučila sam loviti propuh kao leptire u mrežu. Pripremam mu prolaz i osluškujem njegov dolazak ušima i svim osjetilima, jer i u očima mi godi malo svežine da kapci olakšaju i ne zatvaraju se pod teretom vlage.
Zrak je gust kao mast. I kao mast se topi u dodiru s kožunom. Sve postaje ljepljivo i koža me štipa i tjera me da još više žudim za novim početkom.




Eto takvi su kasno srpanjski dani u užegloj ravnici u iščekivanju večernje svježine. Odbrojavam zadnje radne dane do odlaska na još jedan drugačiji početak. Onaj s kojim ću uroniti u svježinu slane vode i skrivati se od užarene zvijezde koja sa zenita blješti i grije. Neka zrak bude užaren, ali propuh će biti svježiji i žega će polako minuti. Ugasit će se u zaton kad uz strminu brda sklizne noćni povjetarac prema moru.


Očekujem takav kasno srpanjski početak, vruć, slan i lagan. Koji traje . . . ili onaj kojeg će predvečer oprati kiša. Da ugasi toplinu i zrikavce i da propuhu ostavi prostora da započne noćni bal.
Dok zamišljam klimatski prehad odbrojavam zadnje dane prije nego što ću uroniti u lijenost krša bijelih stijena, modrog neba i tamnih dubina. Dok strpljivo čekam da stigne večernji propuh i ohladi osušenu zemlju ravnice, moram odlutati od iščekivanja, pa onda razmišljam kako da ispunim prazninu u mislima.
I onda prolistam bilježnicu, zbrojim grame i količine, ispraznim iz hladnjaka polu prazne staklenke i posude, jer od negdje se mora početi, a svaki novi početak je sladak!

MUFFIN S AMERIČKIM BOROVNICAMA I PISTACIJIMA

150 gr brašna
30 gr smrvljenih pistacija
2 srednje velika jaja
120 gr šećera
100 gr maslaca
100 gr ricotta sira
prašak za pecivo
žlica vanilij šećera u prahu
prstohvat soli
125 gr američkih borovnica

Za mrvičastu smjesu za posipanje:
20 gr hladnog maslaca
2 jušne žlice brašna
2 jušne žlice šećera
1 čajnu žličicu cimeta
prstohvat soli
20-tak smrvljenih pistacija

Zagrijte pećnicu na 180° C
Otopiti maslac na laganoj vatri i ostaviti da se ohladi.
Pripremite mrvičastu smjesu tako da sve sastojke stavite u zdjelicu i da se maslac ne otopi, brzim pokretima prstiju samo sve sjedinite da dobijete mrvice različite veličine. Smjesu ostavite u hladnjaku do upotrebe.
U zdjeli izmiješati suhe sastojke: brašno, pistacije, prašak za pecivo, vanilij šećer i prstohvat soli.
Mutite bjelanjke mikserom i kada dobijete čvrsti snijeg dodajte u njega malo po malo šećer i nastavite miksati da dobijete dobro izmiješanu smjesu. Dodajte u smjesu jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući, potom dodajte ricotta sir, sjedinite mikserom, pa na kraju u smjesu dodajte maslacte te sve dobro sjedinite neprestano miksajući.
Dodajte u smjesu suhe sastojke, te umutite mikserom da dobijete glatku smjesu.
Na kraju u smjesu dodajte borovnice i rukom ih pomiješajte u smjesu da ostanu cijele.
U kalupe za muffine stavite papirnate košarice, napunite košarice smjesom i ukrasite površinu svakog muffina mrvi častom smjesom.
Pecite muffine u pećnici 30-35 minuta.


MUFFINS WITH BLUEBERRIES AND PISTACHIO NUTS

150 gr flour
30 gr crumbled pistachio nuts
2 medium size eggs
120 gr of sugar
100 gr butter
100 gr ricotta cheese
baking powder
1 tbsp of icing vanilla sugar
a pinch of salt
125 gr blueberries

Crumble for decoration:
20 gr cold butter
2 tbsp flour
2 tbsp sugar
1 tsp of cinnamon
pinch of salt
20 crumbled pistachio nuts

Preheat the oven to 180° C
Melt butter on low heat and leave to cool down.
Prepare the crumble for the decoration combining all ingredients in a bowl and mixing quickly with your fingers so that the butter doesn’t melt. Leave the crumble in refrigerator.
In a bowl combine dry ingredients: flours, pistachio nuts, baking powder, vanilla sugar and a pinch of salt.
Whisk egg whites with the mixer and when they become firm add sugar little by little and continue mixing to get smooth batter. Add in the batter egg yolks one at a time and mix continuously with the mixer, then add ricotta cheese to the batter and combine together with the mixer, at the end add to the batter cold butter and mix it continuously to incorporate well together.
Incorporate in the batter dry ingredients, combine with egg mixture to get smooth batter.
Add blueberries to the batter and mix with the spoon, because blueberries shouldn’t smash.
Put paper baskets into muffin molds, fill each paper basked with the batter and garnish the surface of each muffin with the crumble
Bake for 30-35 minutes.

MUFFIN CON MIRTILLI AMERICANI E PISTACCHI


150 gr di farina 00
30 gr di pistacchi sbriciolati
2 uova medie
120 gr di zucchero
100 gr di burro
100 gr di ricotta
lievito per dolci
1 cucchiaio di zucchero a velo alla vaniglia
un pizzico di sale
125 gr di mirtilli americani


Per le briciole:

20 gr di burro freddo
2 cucchiai di farina
2 cucchiai di zucchero
1 cucchiaino di cannella
un pizzico di sale
circa 20 pistacchi sbriciolati


Preriscaldare il forno a 180°C
Sciogliere il burro a fiamma bassa e lasciarlo raffreddare.
Preparare le briciole per la guarnizione unendo tutti gli ingredienti in una ciotola e impastando velocemente con le punte delle dita per non far sciogliere il burro. Lasciare nel frigorifero.
In una ciotola unire gli ingredienti secchi: la farina, i pistacchi, il lievito, lo zucchero vanigliato e un pizzico di sale.
Montare gli albumi col mixer e quando diventeranno la neve ferma aggiungere poco alla volta lo zucchero e continuare a mixare fino ad amalgamare bene il composto. Aggiungere all’impasto i rossi d'uovo uno alla volta e continuare a mixare, poi aggiungere la ricotta e incorporarla bene all’impasto. Infine, sempre mixando, aggiungere all’impasto il burro fuso e incorporare bene tutto assieme.
Aggiungere ora all'impasto gli ingredienti secchi e lavorare l’impasto col mixer per ottenere un impasto liscio e omogeneo.
Infine aggiungere i mirtilli e mischiare tutto a mano col cucchiaio per non rompere i frutti.
Rivestire gli stampi per i muffin con le cartine da muffin, riempire le cartine coll’impasto e guarnire la superficie di ogni muffin con le briciole.
Cuocere circa 30-35 minuti.


Nessun commento:

Posta un commento