Cvrčci su cvrčali u žitu. U zrelom žitu koje se meškorilo i šumilo kao more. Zlatno, žuto more izraslo na šupljim stabkama slame.
Žito su već poželi, u rane jutarnje sate, ranije nego obično, i na polju su ostali ležati cilindri slame. Sunčaju se pod zenitom i sanjaju hladovinu. Duboku hladovinu štaglja da ohlade mirisnu vlagu žarkih srpanjskih dana.
Sve se žuri, i priroda i ljudi. Za vremenom žalimo, jer ono nas pretiče, brže je od nas. I nepovratno.
I kola su već krenula da pokupe cilindre slame s polja, opet su poranili, sve im se nešto žuri. Priroda ih tjera, i ona je u žurbi. Pretiče nas i zbunjuje. Kao da sanja okove leda koji će brzo stići, prebrzo. I zlatno, žuto more će biti zaboravljeno pod srebrnim iskrama hladnog sunca.
Cijeli je prirodni ciklus užurban i ushićen kao da taj čas mora zaokružiti svoj vijek. Hitro promiče pokraj zlatnih cilindara slame koji su do jučer bili razbacani po polju, a sad već uredno čekaju kola da ih pokupe i pohrane u hladovini štaglja, daleko od žarkog zenita.
Cvrčci su utihnuli, oprala ih je kiša, pljusnula je svom snagom i isparila je miris vlage iz zemlje, a sparna je sumaglica okovala polje u proziran plašt. Bilo je ljepljivo vruće poslije pljuska. Trebalo je zagrijati zrak i osušiti miris vlage.
Trebalo je zamotati nešto brzinski i ugrijati pećnicu. Sjetila sam se ovih kiflica zamotanih kao cilindri žute slame.
Eto tako prolaze žarki srpanjski dani. U iščekivanju kiše, da na tren udahnemo mirisnu svježinu, brzo, jer je nepovratna, jer će se vratiti vrućina i opet ćemo iščekivati novu svježinu. Cvrčci će ponovo zacvrčati, bučno, upravo nesnosno.
I taj će zvuk za tren utihnuti, zrak će olakšati, a sunce će ohladiti svoj sjaj pod zenitom.
BRZE SLANE KIFLICE S RICOTTA SIROM
Za tijesto:
150 gr bijelog brašna
100 gr integralnog brašna
125 gr ricotta sira
1 cijelo jaje
0,50 dl mlijeka
0,50 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica soli
instant kvasca za slana peciva (količina prema uputama na vrećici)
Za posipanje:
razmućeno jaje (ostavite si malo količine od jajeta za tijesto)
sjemenke maka i sezama
Zagrijati pećnicu na 180°C i prekriti pleh za pečenje masnim papirom.
U zdjeli sjediniti oba brašna, sir, kvasac i lagano razmućeno jaje, te početi mijesiti mikserom. Postepeno u tijesto dodavati mlijeko, pa ulje i na kraju dodati u tijesto sol i mijesiti još par minuta da dobijete glatko tijesto.
Podijelite tijesto u dva dijela i od svakog dijela tijesta oblikujte kuglu.
Dobro pobrašniti radnu površinu i razvaljati prvi dio tijesta u krug debel maksimalno 5 mm. Izrezati krug od tijesta na 8 trokutova i zarolati (ne čvrsto!) svaki trokut u malu kiflicu.
Ponoviti ovaj postupak s drugim dijelom tijesta.
Poslagati kiflice na pleh za pečenje, premazati svaku kiflicu razmućenim jajetom i posuti sjemenkama.
Kiflice peći 20-30 minuta da porumene.
QUICK SALTY CROISSANTS WITH RICOTTA CHEESE
For the dough:
150 gr white flour
150 gr wholewheat flour
125 gr ricotta cheese
1 egg
0,50 dl milk
0,50 dl extra virgin olive oil
1 teaspoon salt
instant yeast for salty dough (quantity as indicated on the package)
For the finishing:
egg wash (leave some from the egg needed for the dough)
poppy and sesame seeds
Preheat the oven to 180°C and cover the baking tray with parchment.
In one bowl put both flours, cheese, instant yeast and slightly bitten egg and start to knead with the mixer. Gradually add in the dough milk and oil and at the end add salt and knead for another few minutes until you get smooth dough.
Divide the dough into two equal parts and give them spherical shape.
Flour well working surface and roll one piece of the dough into round form thick max 5 mm. Cut it into 8 triangles, fold each triangle (not too tightly!) and create small croissants.
Repeat this step with the remaining pieces of the dough.
Place croissants on the baking tray covered with parchment, spread each croissants with egg wash and some seeds.
Bake croissants for 20-30 minutes until become golden.
CROISSANTS VELOCI CON LA RICOTTA
Per la pasta:
150 gr di farina bianca
100 gr di farina integrale
125 gr di ricotta
1 uovo
0,50 dl di latte
0,50 dl di olio extravergine d’oliva
1 cucchiaino di sale
lievito istantaneo per lievitati (la quantità come indicato sulla confezione)
Per la finitura:
l’uovo sbattuto (una parte dell’uovo usato nell’impasto)
semi di papavero e di sesamo
Riscaldare il forno a 180°C e rivestire la teglia con la carta da forno.
In una ciotola unire le farine, la ricotta, il lievito e l’uovo leggermente sbattuto e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere all'impasto il latte, poi l’olio ed infine il sale e impastare ancora per qualche minuto fino ad ottenere l’impasto liscio.
Dividere l’impasto in due parti uguali e ad entrambi dare la forma sferica.
Infarinare bene la superficie di lavoro e stendere un pezzo di pasta col mattarello dandogli la forma di un cerchio spesso max 5 mm. Tagliare il cerchio in 8 triangoli, arrotolare ogni triangolo (in modo non troppo stretto!) formando dei piccoli croissants.
Ripetere questa operazione con l’altro pezzo dell’impasto.
Sistemare i croissants sulla teglia rivestita da carta da forno, spalmarle ogni croissant coll’uovo sbattuto e cospargerlo con i semi.
Infornare e cuocere 20-30 minuti fino a quando diventeranno dorati.
Sostituirei la ricotta poiché non posso mangiarla, ma sono bellissimi. Da vedere e da mangiare. Mi sembra di sentirne il profumo sai? Di quello buono che rimette in sesto e ti fa cominciare bene le giornate. Ti abbraccio:)))
RispondiEliminaQueste sono davvero buone e veloci da fare, da fare e da mangiare...a casa mia durano veramente poco, spariscono ancora calde. Per fortuna le ricette di varie brioscine simili abbondano nella mia colezione. Chi sa se le prossime potessero essere quelle giuste per te...così ci scambiamo le ricette! Un abbraccio a te!
EliminaNice sshare
RispondiElimina