27/06/18

Smrznuti jogurt s malinama - Frozen yogurt with raspberries - Yogurt ghiacciato con lamponi

Maline nisam nikad kupila niti u trgovini, niti na tržnici. Mislim da one nikad ne bi stigle kući cijele i jestive. To je voće koje se jede dok se bere, jedu se  svi plodovi koji se malo zdrobe u berbi, a i ne samo ti zdrobljeni plodovi se pojedu. Ja se obično najedem malina dok ih berem, a berem ih samo ako u pravi čas stignem kući u k mojima.

Kameni zid iza kuće se ljeti zazeleni i potpuno prekrije širokim lišćem malina iza kojih se kriju sitni i sočni crveni plodovi. Nisu to one ogromne maline koje se mogu kupiti u trgovini ili na tržnici. Te naše domaće maline su starinske, imaju sitnije plodove koji nisu ni tako slatki kao one ogromne maline iz prozirnih kutijica koje bih ja sigurno kući donijela potpuno zdrobljene.




Ja volim taj lagano kiselkast okus naših sitnih malina. I na tone ih pojedem dok temeljito brstim stabljike kako mi niti jedna crvena malina ne bi promakla i otežala svojim sokom zrele plodove koji se onda onako tužno objese na stabljici ili padnu na tlo i postanu plijen mravcima i drugim žednim kukcima.
Ove su godine maline dobro rodile, kiša je obilno i često omekšala tlo i lišće malina je bujalo i skrivalo bezbroj sitnih crvenih plodova.
A onda je zasjalo sunce i pregrijalo zrak, pa je i spremanje pekmeza postalo pretopla aktivnost i stiglo je vrijeme da se spremi nešto friško, lagano i baš ljetno.

Lani sam počela spremati smrnuti jogurt s voćem kao brzu i zdraviju alternativu sladoledu. Toliko mi se svidio, skoro kao što mi se sviđa brstiti sitne plodove malina da sam tik-tak spremila ovu osvježavajuću i pravu ljetnu slasticu.
Ove naše sitne, starinske maline će nastaviti zoriti cijelo ljeto, u vrlo malim količinama, ali meni dovoljno da se oslastim malinama svaki put kad ponovo zavirim pod veliko zeleno lišće koje će cijelo ljeto pokrivati kameni zid iza kuće.


SMRZNUTI JOGURT S MALINAMA
za dvije prcije:
1 puna čaša jogurta zrelih malina (zapremine 125 ml)
125 ml punomasnog običnog jogurta ili voćnog jogurta od malina
2 žličice meda* od cvjeta naranče (ili više, prema vlastitom ukusu)

U jogurt dodali med i dobro promiješati da se smjesa sjedini.
U jogurt lagano umiješati maline da većina ostane cijela.
Zamrznuti preko noći.
Izvaditi iz zamrzivača desetak minuta prije posluživanja da malo omekša.
Ukrasiti svježim malinama.
Poslužiti.

*ako upotrijebite voćni jogurt, ne trebate dodavati med

FROZEN YOGURT WITH RASPBERRIES
for two servings:
1 full yogurt cup of ripe raspberries (125 ml yogurt cup)
125 ml whole milk natural yoghurt or fruit yoghurt with raspberries
2 teaspoons orange honey* (or more if you like it to be more sweet)

Add honey into yoghurt and incorporate well together.
Gently incorporate raspberries in the mixture so that big part of berries remain entire.
Freeze the mixture overnight.
Ten minutes before serving extract the dessert from the freezer to become a soft.
Decorate with fresh raspberries.
Serve.

*if you choose fruit yoghurt, don’t add other honey

YOGURT GHIACCIATO CON LAMPONI
per due porzioni:
1 vaseto da yougurt pieno di lamponi maturi (125 ml di peso)
125 ml di yogurt naturale intero o ali lamponi
2 cucchiaini di miele* di fiori d’arancio

Aggiungere il miele allo yogurt ed incorporare bene tutto.
Incorporare molto piano i lamponi nello yogurt per non rompere tutti i frutti.
Mettere nel freezer per una notte.
Estrarre il desert dal freezer una decina di minuti prima di servirlo per ammorbidirlo un po’.
Decorare con lamponi freschi.
Servire.

*se sceglierete lo yogurt alla frutta, non servirà aggiungere il miele


Nessun commento:

Posta un commento