Sezona jagoda svake godine sve ranije započinje i sve je kraća. Sad jagode počinju u travnju, čak i prije, negdje pred kraj ožujka dok još uživamo u nekom drugom voću, zimskom voću. I bez obzira koliko ih želim i kako dugo ih čekam, na početku njihove uranjene sezone samo ih promatram i čekam da me potpuno omami pravi miris i puna aroma zrelih i žarko crvenih voćki. Samo kad one onako intenzivno i zamamno mirišu, znak je da je cik sezone jagoda. A kako rano počne, tako njihova sezona i projuri. A sad su i najbolje, i najslađe, i najsočnije i treba ih brzo potrošiti, jer sad su zrele i potpuno crvene u srcu! I još ih kupujem, bez obzira što je njihovo mjesto zauzelo neko drugo voće koje je uranilo i ne miriše onako kako bi trebalo . . . čak i lubenica ima. Crvene jesu i one, ali dok god će biti jagoda u košarama, biti će ih u mom hladnjaku.
A ako imate jagode u hladnjaku nemojte se zabrinuti ako osjetite nekakav čudan miris kad ga otvorite, jer . . . jagode proizvode neki čudan plin, da ne kažem da malo zasmrde zrak u hladnjaku. Imala sam u hladnjaku teglicu ukiseljene repe, zapravo još je u hladnjaku i nisam niti probala ako se dobro ukiselila, a imala sam u hladnjaku i jagode . . . pa što bi trebalo smrditi? Kisela repa ili jagode? E tu se varate, nije bila repa kriva, a mislila sam da je i da mi se pokvarila prije nego što sam ju probala (ja kiselila, pa se nikad ne zna!). Bile su to moje omiljene, dugo željene i iščekivane jagode, ali dosta ih je izvaditi iz hladnog ambijenta i one odmah zablistaju svojim aromatičnim zadahom.
Tako se i iz pećnice širio slatki miris jagoda, mada sam u biskivit dodala tek toliko jagoda da pokriju površinu kolačića. Malo, tek toliko da se aroma jagoda pomiješa s aromom kokosa i da biskvitu malo egzotičan okus i da jedna aroma ne prevlada i pokrije drugu aromu. I onda sam opet visila na ručci pećnice (na sreću moja je pećnica u visini očiju, to je pun pogodak, ako mene pitate) i gledala kroz okno pećnice kako kolačići rastu i kako jagode polako tonu u biskvit, jer nisam htjela da potpuno potone i smoče biskvit. Biskvit treba umočiti ili preliti saftom od jagoda koji se tokom pečenja kolačića lagano krčkao na vatri i još više zamirisao kuhinju.
Polako sezona dugo željenih i iščekivanih jagoda prilazi kraju, barem meni, jer ih moram tražiti po košarama trgovine. Sad stiže drugo, još nezrelo voće, ono koje još ne miriše, a sad su jagode najbolje, sad je njihovo vrijeme i još mi je na umu što šta s jagodama, prije nego što potpuno nestanu iz košara do druge godine.
MUFFIN S KOKOSOM I JAGODAMA
2 jaja
80 gr tamnog šećera od trske
80 gr rafiniranog maslinovog ulja
150 gr bijelog brašna
30 gr ribanog kokosa (ne brašna nego onog za čupavce)
10 gr praška za pecivo
50 gr mlijeka
žlica vanilij šećera
prstohvat soli
Jagode, oprane i narezane na kockice
Listići mente
Mutiti mikserom bjelanke, kad se dobije čvrsti snijeg, dodati šećer i dalje mutiti da se šećer otopi. Neprestano miksajući dodati jedan po jedan žutanjak, zatim polako dodavati ulje. Umutiti u smjesu brašno, kokos i prašak za pecivo, prstohvat soli i vanilij šećer, te na kraju dodati mlijeko.
Treba umutiti glatku smjesu bez grudica.
Uliti smjesu u kalupe za muffine lagano premazane uljem do 3/4 volumena.
Po površini poslagati jagode narezane na kockice i lagano ih gurnuti u smjesu.
Peći 30 minuta na 180°C
Ako vam ostane jagoda, skuhajte saft of jagoda.
Na 100 gr jagoda usuti 50 gr tamnog šećera od trske i dodati dvadesetak listića mente.
Kuhati dok se jagode ne počnu raspadati. Ohladiti. Odstraniti listiće mente.
Miksati štapnim mikserom da se dobije glatki saft bez cijelih komadića jagoda.
Servirati muffine uz saft od jagoda.
MUFFIN WITH COCONUT AND STRAWBERRIES
2 eggs
80 gr of brown cane sugar
80 gr of olive oil
150 gr of white flour
30 gr of grated coconut (not the coconut flour)
10 g of baking powder
50 gr of milk
spoon of vanilla sugar
a pinch of salt
Strawberries, washed and diced
Mint leaves
Whip egg whites with the mixer and when they get white and fluffy add sugar and continue to whisk the mixture to completely melt the sugar. At this point add egg yolks, one at the time and finally add olive oil pouring it slowly into the mixture. Add to the mixture flour, coconut, baking powder, salt and vanilla sugar. Incorporate well all ingredients and then add the milk.
You should get smooth and homogeneous mixture.
Pour the mixture into muffin molds that you have slightly oiled. Fill up to 3/4 of the mold volume.
Arrange diced strawberries on the surface and gently push them into the mixture.
Bake for 30 minutes in the preheated oven at 180 ° C
If you have more strawberries, you can prepare a strawberry sauce to accompany with the muffins.
To 100 gr of strawberries add 50 gr of brown cane sugar and about twenty mint leaves.
Cook until strawberries start to melt. Cool down. Remove mint leaves.
Mince with the immersion mixer to obtain a smooth sauce without pieces of strawberries.
Serve muffins with the strawberry sauce.
2 uova
80 gr di zucchero scuro di canna
80 gr di olio d’oliva
150 gr di farina bianca
30 gr di cocco grattugiato (non la farina di cocco, ma la raspatura)
10 gr di lievito per dolci
50 gr di latte
cucchiaio di zucchero vanigliato
un pizzico di sale
Fragole, lavate e tagliate a dadini
Foglie di menta
Montare i bianchi d’uovo con il mixer e quando si ottiene la neve soda aggiungere lo zucchero e continuare a montare il composto per far sciogliere completamente lo zucchero. A questo punto aggiungere i rossi d’uovo uno alla volta e infine aggiungere l’olio versandolo lentamente nel composto. Aggiungere al composto la farina, il cocco, il lievito, il sale e lo zucchero vanigliato. Incorporare tutti gli ingredienti e quindi aggiungere il latte.
Bisogna ottenere un composto liscio e omogeneo.
Versare il composto negli stampi per muffin leggermente spalmati d’olio. Riempirli fino a 3/4 del volume degli stampi.
Sulla superficie sistemare le fragole tagliate a cubetti e spingerle leggermente nel composto.
Cuocere per 30 minuti nel forno preriscaldato a 180 ° C
Se avanzano delle fragole, si può preparare una salsa di fragole da accompagnare con i muffin.
A100 gr di fragole aggiungere 50 grammi di zucchero di canna scuro e circa una ventina di foglie di menta.
Cuocere fino a quando le fragole iniziano a disfarsi. Raffreddare. Rimuovere le foglie di menta.
Tritare con il mixer ad immersione per ottenere una salsa liscia senza i pezzo di fragola.
Nessun commento:
Posta un commento