31/12/19

Pahuljice s lješnjacima i kakaom - Snowflakes with hazelnuts and cocoa - Fiocchi di neve con nocciole e cacao

Čekali smo snijeg, jer sa snijegom je atmosfera pred kraj godine baš onako bajkovita i meka i topla i vesela...Takva nam se atmosfera svidja i na tren nas izbaci iz svakodnevne strke i zbrke. Da je snijeg i pao i zablistao bezbrojnim kristalima svuda oko nas, tada bi to bilo to! Snijega nije bilo, ali kutija za kekse je bila puna pahulja. Na kratko, jer su te pahulje brzo nestale kao što se brzo topi snijeg kad sine toplo prosinačko sunce. Upravo su se i one topile u ustima, onako  prhke i sitne. Jedan zalogaj, pa još jedan i još jedan...




Prosinac je protutnjao u znaku keksića, starih i provjerenih keksića, te novih kombinacija i okusa. Nikad ne nedostaju zvjezdice u kutiji s keksima, medene i klasične zvjezdice, ali pahulje svih očaraju njihovom krhkom ljepotom i onda zapravo moraju biti i fantastično fine i posebne.
I bile su baš onakve kakve sam očekivala, fantastično fine i posebne i postale su pobjednice iz kutije s keksima ovog prosinca! Brzo su se otopile i nisu uspjele zamijeniti pravi snijeg, ali mašta radi svašta, pa su tako i ove pahulje uspjele zagrijati prosinački duh i razvući usne u zadovoljni osmjeh dok smo lijeno guštali i praznili kutiju s keksima!



PAHULJICE S LJEŠNJACIMA I KAKAOM

200 gr mekog brašna
50 gr mljevenih lješnjaka
100 gr maslaca
60 gr šećera u prahu
1 žlica domaćeg vanilij šećera
30 gr gorkog kakaa u prahu
1 jaje
1 prstohvat soli
3 žličice praška za pecivo

Zamijesiti glatko tijest od svih sastojaka.
Zagrijati pećnicu na 180°C
Dok se pećnica zagrijava razvući tijesto na pobrašnjenoj podlozi. Tijesto treba biti debelo 3-4 mm, rezati kekse modlama za kekse i slagati ih po masnom papiru ili po silikonskoj podlozi za pečenje (ja imam 2 silikonske podloge za pečenje, dok se jedna tura peče, pripremam drugu turu keksi). Masni papir staviti na pleh za pečenje, a silikonska podloga se može staviti na rešetku iz pećnice.
Peći kekse 8 - 10 minuta, keksi ne smiju previše potamniti.


SNOWFLAKES WITH HAZELNUTS AND COCOA


200 gr all purpose flour
50 gr nocciole tritate
100 gr butter
60 gr icing sugar
1 tbs. sugar with vanilla flavour (homemade)
30 gr bitter cocoa powder
1 egg
1 pinch of salt
3 teaspoon baking powder


Knead all ingredients together until you get smooth dough.
Preheat the oven to 180°C
While the oven is heating up, roll 3-4 mm thick  dough on floured surface, create the cookies with the cookie cutter and arrange them on the parchment or on the silicon baking sheet (I have 2 silicon baking sheets, while one batch is baking in the oven, I prepare the second batch). Transfer the parchment on the baking tray. Silicon baking sheet can be transfered directly on the grate in the oven.
Bake the cookies 8 - 10 minutes, cookies shouldn’t get too dark.


FIOCCHI DI NEVE CON NOCCIOLE E CACAO


200 gr di farina “00”
50 gr di nocciole tritate
100 gr di burro
60 gr di zucchero a velo
1 cucchiaio di zucchero vanigliato fatto in casa
30 gr di cacao amaro in polvere
1 uovo
1 pizzico di sale
3 cucchiaini di lievito per dolci


Impastare tutti gli ingredienti fino ad ottenere un’impasto liscio.
Preriscaldare il forno a 180°C
Mentre il forno si sta riscaldando stendere l’impasto su una superficie di lavoro infarinata allo spessore di 3-4 mm, intagliare i biscotti con il tagliabiscotti e sistemarli sulla carta forno o sul tappetino di silicone (io ho 2 fogli di silicone per la cottura al forno e mentre si un foglio pieno di biscotti sta cuocendo, preparo la seconda infornata). Trasferire la carta forno sulla teglia e se viene usato il tappetino di silicone, trasferire il tappetino di silicone direttamente sulla griglia del forno.
Cuocere i biscotti 8 -10 minuti, i biscotti non devono diventare troppo scuri.


Nessun commento:

Posta un commento