17/01/20

Mirisne pečene jabuke - Perfumed baked apples - Mele cotte al forno profumate


Da pojednostavim stvar, rećću da ja jedem sve, ali sam izbirljiva…hmmm, znači da ne jedem sve…
Da počnem iznova, ja volim sve probati, ali to ne znači da mi se sve sviđa. U principu sve jedem, jer sve probam, ali sam izbirljiva i onda ono što mi nije po guštu, totalno izbjegavam, tj. niti to kupujem, niti to kuham (ni za Mr. M.-a, ma za nikoga, niti za lijek!)
Tako je to bilo od uvijek. Čak i kad su najjednostavnije jabuke u pitanju. To najpoznatije, najtraženije i najčešće voće srednjoevropske kuhinje je toliko različito da sam uspjela i jabuke podijeliti u kategoriju “volim” i “ne volim”.
Ako su jabuke sirove, onda ih volim samo ako su one kiselkaste, sočne  i hrskavene. Ne dajte mi brašnjaste jabuke, zapravo ako su one brašnjaste, onda ih mogu samo preraditi, skuhati ili ispeći i tek onda ih konzumiram, i tek dada mogu reći da volim sve vrste jabuka, brašnjaste se jabuke tad podrazumijevaju. A brašnjaste su i one prestarjele jabuke, one koje ponekad odspavaju duže vremena negdje u mraku smočnice. One se odmah prerađuju, to je definitivno, ma probam ja i te prestarjele jabuke, onako na brzak dok ih gulim i reckam, pa ako me iznenadi njihova odstajala svježina, onda mi ne smeta ako su smrežurane i malo mekše. Dok ih gulim i reckam uživam u iznenađenju okusa i sokova, pa tada pola izreckam, a pola pojedem onako sirove.



Nekad smo hranu nabavljala u velikim koičinama i spremali ju u mraku hladne smočnice kako bi zdravo prezimila, pa smo i mi tada s njom zdravo i jednostavno prezimljavali, prazneći malo po malo zalihe svega i svačega. Njuh nam je tada bio busola u mraku smočnice i vodio nas je točno prema mirisnim jabukama, žutim, zelenim, crvenim, šarenim….Brdo se jabuka rušilo dan za danom i nisu se jabuke stigle smrežurati niti postati brašnjaste, a njihov je miris lebdio mrakom smočnice čak kad se je drvena kutija i ispraznila i kad je nestala i ona zadnja i jedina naborana i skoro zaboravljena jabuka.
I tada su jabuke kod nas morale biti one kiselkaste, sočne  i hrskavene, nikako brašnjaste. I bez obzira jesu li bile tek ubrane ili već odstajale, ponekad su zamirisale u pećnici. Zapjenile bi se i popucale od jedrine, ispustile bi svoj gusti sok, i odkrile bi svoju mekanu sredinu. A kad bi se sok jabuka počeo stiskati i pretvarati u želatinu, a mekana sredina pečenih plodova bi postala mlaka, onda je bio pravi trenutak da se jabuka potpuno raskoli vilicom i da se uživa u eksploziji okusa.
I sad kad jabuke kupujem skoro pa na broj, jer zimnicu više ne spremam u veličinama kao nekada, ove najjedonstavnije, pačene jabuke često zamirišu iz pećnice, a ponekad kad sam željna snažnijih aroma, jabukama dodam koji zamotuljak kore cimeta i onda u ovom najjednostavnijem desertu uživaju sva osjetila!

MIRISNE PEČENE JABUKE

(Obično jabuke pečem bez šećera i bez cimeta, a ovaj sam pute htjela malo zamirisati kuću cimetom!)

jabuke koje imate i koliko ih hoćete
šećer
malo cimeta u prahu
korice cimeta

Zagrijati pećnicu na 200°C
Oprati, obrisati i izdubiti jabuke. Poslagati ih u posudu za pečenje. U rupu svake jabuku nasuti ½ žličice šećera i staviti jednu koricu cimeta. Posuti jabuke s malo cimeta u prahu i peći u zagrijanoj pećnici 10 min na 200°C, potom smanjiti temperaturu pećnice na 180°C i peći dok jabuke ne postanu mekane (oko 45 minuta).
Najbolje je poslužiti dok su jabuke još mlake .


PERFUMED BAKED APPLES

(I usually bake apples without sugar nor cinnamon, but this time I wanted to feel some more scents of cinnamon in my home!)

apples of any kind
sugar 
cinnamon, powder and cortex

Preheat the oven to 200°C
Wash, dry and core apples. Arrange apples in the baking tray. Put 1/2 tablespoon of sugar and a cinnamon cortex in the hole of each apple. Dust apples with some cinnamon powder and bake apples on 200°C for 10 minutes, then lower the owen temperature to 180°C and bake apples untill they become soft (around 45 minutes).
Serve lukewarm.


MELE COTTE AL FORNO PROFUMATE

(Solitamente preparo le mele al forno senza zucchero ne cannella, a sta volta desideravo sentire in casa un po' di profumo di cannella)

mele di qualsiasi tipo
zucchero
cannella in polvere
corteccia di cannella

Riscaldare il forno a 200°C
Lavare e asciugare le mele ed estrarre il torsolo. Sistemare le mele nella teglia da forno. In ogni buco mettere 1/2 cucchiaino di zucchero e un rotolo della corteccia di cannella. Spolverare tutte le mele con un po' di cannella in polvere e cuocere le mele per 10 minuti a 200°C, abbassare la temperatura del forno a 180°C e continuare con la cotture fino a quando le mele diventeranno morbide (per circa altri 45 minuti).
Consiglio di servire le mele cotte ancora tiepide.



Nessun commento:

Posta un commento