Keksi, keksi, keksi!
Ovo je doba godine stvoreno za kekse.
Kuća sva miriše na vanilij šećer, na cimet, na naranču, a kad dođe red na medenjake onda će kombinacija mirisa raznih drugih začina i meda danima lelujati po stanu. Onda će večeri biti još toplije, a buđenja slađa od najslađeg keksa umočenog u toplu jutarnju kavu!
Zapravo ja volim započeti prosinac keksima, a završiti ga mekanim, prozračnim i visokim Pandorom, kojeg zam zavoljela nakon prvobitnog čuđenja. Onda sam ga proučila i naučila, tako da sada moj prosinac krene sa sitnim kolačićima kao što to naša tradicija voli, a završi gloriozno sa tim u vrh dignutim talijanskim čudom pod debelim slojem vanilij šećera.
Vanilij šećer ponekad namjerno zaboravim posuti po kolačima, ali ga nikad ne zaboravim umijesiti u tijesto. A da bi to tijesto bilo još mirisnije, dodam mu sve što mi padne na pamet, od začina, do aromatiziranih šećera…
Još par tjedana i stići će i prave, organske naranče sa Sicilije i onda ću si opet pripremiti šećer aromatiziran ribanom koricom naranče kako bih u toplije dane taj šećer mogla dodati u slatke delicije. Ove mi je godine ostalo još taman toliko da obogatim okus prosinačkih slastica. U ove kekse je završio taj mirisni šećer, a kako bi okus naranče bio malo intenzivniji, dodala sam im i aromu naranče. Keksi su vrlo lagano aromatizirani, baš onako kako trebaju biti.
Baš onako kako to paše uz toplu šalicu čaja ili kave u prosinačko predvečerje!
KEKSI CVIJET NARANČE NAPRAVLJENI S APARATOM ZA KEKSE
Za 65 keksića:
175 gr mekog brašna
75 gr oštrog brašna
125 gr maslaca
50 gr šećera u prahu
25 gr šećera aromatiziranog ribanom koricom naranče
1 žlica domaćeg vanilij šećera
aroma naranče (dodati količinu prema uputama na bočici)
1 jaje
1 prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
Zamijesiti glatko tijest od svih sastojaka.
Zagrijati pećnicu na 180°C
Dok se pećnica zagrijava, napuniti aparat za kekse i istisnuti kekse direktno na pleh za pečenje ili na masni parip za pečenje (ja imam 2 silikonske podloge za pečenje, dok se jedna tura peče, pripremam drugu turu keksi)
Peći 8 - 10 minuta da keksi ostanu svjetli.
ORANGE BLOSSOM COOKIES MADE WITH COOKIEMAKER
For 65 cookies:
175 gr all purpose flour
75 gr whole wheat flour
125 gr butter
50 gr icing sugar
25 gr sugar flavoured with grated orange peel
1 tbs. sugar with vanilla flavour (homemade)
orange flavour (quantity to be used is indicated on the bottle)
1 egg
1 pinch of salt
1 teaspoon baking powder
Knead all ingredients together until you get smooth dough.
Preheat the oven to 180°C
While the oven is heating up, fill the cookie maker with the dough and create the cookies directly on the baking tray, or on the parchment (I have 2 silicon baking sheets, while one batch is baking in the oven, I prepare the second batch)
Bake 8 - 10 minutes to get light coloured cookies.
BISCOTTI FIOR D’ARANCIA FATTI CON LO SPARABISCOTTI
Per 65 biscotti:
175 gr di farina “00”
75 gr di semola rimacinata di grano duro
125 gr di burro
50 gr di zucchero a velo
25 gr di zucchero aromatizzato con scorza d’aranci grattugiata
1 cucchiaio di zucchero vanigliato fatto in casa
aroma d’arancia (la qualtità da usare è indicata sulla bottiglietta)
1 uovo1 pizzico di sale
1 cucchiaino di lievito per dolci
Impastare tutti gli ingredienti fino ad ottenere un’impasto liscio.
Preriscaldare il forno a 180°C
Mentre il forno si sta riscaldando riempire la macchina sparabiscotti e creare i biscotti direttamente sulla teglia da forno, oppure sulla carta forno (io ho 2 fogli di silicone per la cottura al forno e mentre si un foglio pieno di biscotti sta cuocendo, preparo la seconda infornata)
Nessun commento:
Posta un commento