31/07/19

Fritule s bazgom - Fritters with elderflowers - Frittelle con il sambuco

Neka digne ruku tko nije radio sok, tj. sirup od bazge. Ja svake godine berem bazgu i radim sirup od bazge po starom receptu (možete ga pročitati ovdje). Radim ga u malim količinama, jer Mr. M. nije ljubitelj ni mirisa niti okusa bazge. Uvijek imam sirup od bazge u hladnjaku, jer mi je bolji od najboljeg soka i baš mi osvježi dan u ove ljetne sparine! Bolje i od najboljeg klimatizatora!
Možda ste vi svoj sirup i potrošili, jer je poznata stvar da sok od bazge brzo nestane, on nestane istom brzinom kao što se brzo njegovi cvjetići pretvore u bobice. Kad pripremim sirup, teško mi je odoliti, a da ga odmah ne isprobam, ali bi ga trebalo ostaviti da barem malo odstoji prije upotrebe, barem dok se ne pojave prve bobice na grmovima bazge, i dok zadnji grozdovi cvjetova još uvijek opstaju na najvišim granama. To čekanje traje samo par tjedana...
Do tih zadnjih mirisnih cjetića može se doseći samo uz pomoć dugačke kuke privlačeći grane polako i nježno da ih ne biste slomili, jer će vam se sigurno i druge godine brati bazga za sok i za čaj, a i da vam osvježi dan bez da uključite klimatizator.
Znači, kad vam sirup odstoji par tjedana i postane najbolji za upotrebu, a još uvijek uspijete nabrati i najzadnje cvjetne grozdove koji krase vrhove grmova bazge, onda si pripremite ove fritule. Zapravo su cjetovi samo fora, tako su minijaturni i nježni da se niti ne osjete u fritulame, pa ako ih  napravite i bez cjetova biti će vam odlične!






Ja sam neumorni branitelj prirode, već me znate. I žao mi je svake slomljene grane, mada znam da su neke grane krhke, neke su stare, neke su preteške, pa puknu, čak i bez razloga. Priroda se i sama čisti i drži do sebe. I mi trebamo slijediti primjer prirode.
Priroda je najvrednija stvar koju imamo, koju smo naslijedili i koju ostavljamo budućnosti. I nije dugovječna ovakva kakvu imamo. Zato se o njoj trebamo ozbiljno brinuti i čuvati ju. Zato trebamo paziti na svaku granu, na svaki list i cvijet. Suvišne su riječi ako djelima ne pokrenemo i svoju, a i globalnu savjest (iako već po malo kasnimo...).
Ako je nekada, i to nedavno, bio dovoljan mali doprinos svakog pojedinca da bi se priroda uvijek iznova obnavljala, u zadnje smo vrijeme baš pretjerano sebični i bahati. Vidimo samo vlastitu malenkost i osobne male svjetove. 
Vruće nam je? Biti će nam još toplije, pa i nesnosno vruće ako se ne prestanemo pretjerano hladiti, jer dok nam je ugodno svježe u zatvorenom prostoru i dok danonoćno uživamo u klimatiziranim sobama, vani priroda pati, suši se i vapi za vodom, jer joj još i ispuhujemo toplinu iz motora klimatizatora!
Nesnosno nam je vruće i zato što smo se i odvikli podnositi toplinu.
Uživajte u propuhu, on nije zao niti štetan.
Zatvarajte prozore i vrata i rolete i škure tokom najtoplijih sati.
Zaledite vodu i prije spavanja s njom ohladite plahte i jastuke.
Koristite male trikove da bi nam žega bila podnošljiva, a priroda će nam biti zahvalna i uzvratiti će nam dobro dobrim.




PS: sirup od bazge ima kiselkast okus, pa su i fritule malo kiselkaste. Ako to vašim ukućanima smeta, slobodno ih sami potamanite i nazdravite darovima prirode hladnim sokom bazge!



FRITULE S BAZGOM


150 gr mekog brašna
30 gr šećera
20 gr čistih cvjetova bazge (samo cvjetići, pez peteljki)
1 cijelo jaje
70 gr sirupa od bazge
2 žlice mineralne vode
7 gr kvasca
3 žlice toplog mlijeka
prstohvat soli

1/2 litre suncokretovog ulja za prženje (možete koristiti i rafinirano maslinovo ulje, ne ekstra djevičansko zbog arome)

Za posipanje:
šećer u prahu aromatiziran vanilijom


Otopiti kvasac u toplom mlijeku s pola žličice šećera i ostaviti 10 minuta na toplom mjestu da se kvasac aktivira.
U zdjeli sjediniti brašno, šećerom, cvjetove bazge, jaje, prstohvat soli, mineralnu vodu i sirup od bazge. Dodati u smjesu uzdignuti kvasac i sve skupa miksati mikserom da se svi sastojci sjedine.
Dobit ćete mekano tijesto.
Pokrijte zdjelu prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti da se tijesto diže oko dva sata da se volumen tijesta udvostruči.
Uliti ulje u dublju posudu za prženje (promjera 16-18cm), jer fritule tokom prženja ne smiju dodirivati dno posude nego moraju plivati po površini ulja.
Zagrijte ulje. Ulje mora biti vruće, ali ne smije goriti.
Žlicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge čajne žličice polagano spustite tijesto u ulje da dobijete oblik sfere. Pržiti istovremeno samo 5 - 6 fritula da se temperatura ulja naglo ne smanji i da bi fritule imale prostora da se okreću. Fritule se same okreću, a ako primjetite da su s jedne strane već lagano potamnile, a nisu se okrenule, okrenite ih vilicom.
Pržene fritule izvadite iz ulja i stavite ih na papir da papir upije ostatak ulja.
Posipajte fritule šećerom u prahu aromatiziranim vanilijom iz kućne radinosti (recept iz mog prvog posta)!




FRITTERS WITH ELDERFLOWERS

150 gr flour
30 gr sugar
20 gr clean elderflowers (only flowers without stalks)
1 egg
70 gr elderflower syrup
2 tablespoons sparkling water
7 gr fresh yeast
3 tablespoons lukewarm milk
a pinch of salt

1/2 liter of sunflower oil for frying (you can use olive oil too, not extra virgin olive oil because of its strong flavour)

For dusting:
icing sugar with vanilla flavour

Dissolve the yeast and half a teaspoon of sugar in lukewarm milk, then leave the yeast to rest for 10 minutes in warm place.
In a bowl combine flour, sugar, elderflowers, egg, pinch of salt, water and elderflower syrup. Add activated the yeast and knead with the mixer to well incorporate all ingredients. You will get a very soft dough.
Cover the bowl with the food wrap or with the lid and leave the dough to rise for about two hours until the dough volume is doubled.
Pour the oil into a high pan (16-18 cm diameter big), in this way the fritters will not touch the bottom of the pan during frying and will remain in surface.
Heat the oil. Oil must be hot, but it should not burn.
Take a small amount of the dough with a tablespoon and with a help of another teaspoon let the dough slowly fall into the oil, giving to the dough spherical shape. Fry only 5 - 6 fritters at the time to keep the temperature of the oil unchanged and to allow to fritters to turn. Fritters will turn by themselves, but if you notice that they become slightly dark on one side, turn them with a fork.
Once fried, extract the fritters from the oil and let them dry on the paper towel.
Dust fritters with home made icing sugar with vanilla flavor (you can find the recipe in my first post!)




FRITTELLE CON IL SAMBUCO

150 gr di farina 00
30 gr di zucchero
20 gr di fiori di sambuco puliti (solo fiori, senza steli)
1 uovo intero
70 gr di sciroppo di sambuco
2 cucchiai di acqua minerale gasata
7 gr di lievito
3 cucchiai di latte tiepido
un pizzico di sale

1/2 litro di olio di girasole per friggere (potete friggere anche nell’olio d’oliva, non usate l’olio extra vergine d’oliva perché il suo sapore è troppo forte)

Per farcire:
zucchero a velo vanigliato

Sciogliere il lievito e mezzo cucchiaino di zucchero nel latte tiepido e lasciarlo a riposare per 10 minuti nel luogo caldo.
In una ciotola unire la farina, lo zucchero, l’uovo, il pizzico di sale, l’acqua minerale e lo sciroppo di sambuco. Quindi aggiungere il lievito e iniziare a impastare con il mixer per incorporare bene tutti gli ingredienti.
Otterrete un’impasto molto morbido.
Coprire la ciotola con la pellicola alimentare o col coperchio e lasciare l’impasto a lievitare per circa due ore fino a quando il volume dell’impasto sarà raddoppiato.
Versare l'olio in una padella alta (del diametro 16-18 cm) perché le frittelle non deve toccare il fondo della padella durante la cottura, ma devono rimanere sulla superficie dell'olio.
Riscaldare l'olio. L'olio deve essere caldo, ma non deve bruciare.
Prendere una piccola quantità dell’impasto con un cucchiaio e aiutandosi con un cucchiaino far calare l’impasto nell'olio dandogli la forma di una sfera. Friggere contemporaneamente solo 5 - 6 frittelle per mantenere invariata la temperatura dell'olio e per permettere alle frittelle di girarsi. Le frittelle si girano da sole, ma se notate che diventeranno già leggermente scure da un lato, giratele aiutandovi con una forchetta.
Una volta fritte, estraete le frittelle dall'olio e fatele asciugare sulla carta assorbente.
Spolverare le frittelle con lo zucchero a velo vanigliato fatto in casa (trovate la ricetta nel mio primo post)!


Nessun commento:

Posta un commento