27/03/18

Salata od komorača s narančom i maslinama – Fennel salad with oranges and olives – Insalata di finocchi con arance e olive

Zanimljivo je to zimsko povrće, tvrdo je i čvrsto sklupčano, ili je potpuno glatko ili kao da je premazano uljanom bojom, pa odbija sa sebe tekućinu. I hrskavo je i sočno, a skuha se za tren oka, ma i brže...zapravo treba jako paziti da se ne prekuha, a još ga je bolje jesti sirovog tako da se očuvaju svi vitamini i minerali kojeg u zimskom povrću ima u izobilju! Tako čvrsto zatvorene glavice, gomolji i cvjetovi naizgled nemaju nikakav miris. Valjda mi to asociramo sa smrznutim zimskim tlom, pa dok po njemu ne počnete kopati i rovati i tako ga malo zagrijete, on ne ispušta nikakav miris. I zimske glavice, gomolji i cvjetovi su takve naravi. Ljubomorno čuvaju svoje arome i mirise i dok se malo ne zagriju i sklope s nama prijateljski odnos, ne ispuštaju iz sebe ni trunak kemije! A onda ta njihova kemija eksplodira u bezbroj okusa i eteričnih ulja koja draže nosnice i otvaraju apetit.


Tako je nastala i ova salata, slano-slatka salata puna vitamina i minerala, onako polu grilana i polu sirova, vrlo je malo začinjena, jer je dovoljno samo po sebi ukusna i puna aroma i mirisa.
Dok još ima sočnih naranača i svježih i glatkih sklupčanih glavica komorača, često si pripremim ovu finu salatu da bi mi sva osjetila uživala u ovom jednostavnom i malo egzotičnom obroku...jer egzotiku imamo oko sebe, ne moramo daleko putovati, samo malo pustiti mašti da luta po...kuhinji!


SALATA OD GRILANOG KOMORAČA S NARANČAMA

za 4 porcije

4 srednje velika komorača (moraju biti svježi)
4 manje naranče
4 žlice sitnih maslina
malo listića komorača
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol
papar
sok od limuna

Odstraniti vrhove komorača i vanjske listove ako su ošteeni i razrezati ga na četiri dijela. Dobro ga oprati pod mlazom vode da se odstrane eventualni ostaci zemlje ili pijeska iz sredine.
Narezati komorač na kriške debele 0,5 cm ili još malo tanje.
Zagrijati tavu, dodati vrlo malo ulja na tavu i peći svaku krišku komorača par minuta s obje strane dok malo porumene kao da su grilane.
Ne moraju biti jako pečene, ostavite da se ohlade, ali nemojte poslagati kriške jednu na drugu da sva topla para iz krišaka komorača ishlapi.
Oguliti koru naranče nožem da se odstrani sva bijela kožica, te narezati oguljene naranče na fete debele 0,5 cm.
Poslagati komorač na tanjir i malo posoliti i vrlo malo popapriti, po komoraču poslagati fete naranče, dodati sitne masline, listiće komorača, te začiniti s par kapljica maslinovog ulja i po želji dodati malo soka od limuna.


SALAD OF GRILLED FENNELS AND ORANGES

for 4 servings

4 middle size fennels (must be fresh)
4 small oranges
4 tablespoons small olives
some fennel leafs
extra virgin olive oil
solt
paper
lemon juice

Remove stems from fennels and outer leafs if they are damaged. Cut each fennel into four parts. Wash them under running water to remove any residual of dirt or sand from the middle.
Slice each part into 0.5 cm thick slices, or even thiner slices.
Heat the pan, add a very little oil and bake each fennel slice for a couple of minutes on both sides until they get slightly golden like they were grilled.
Do not roast them too much and let them cool down, but do not stack the slices of fennel on each other so that all hot steam evaporates from from the vegetable.
Peel oranges with the knife and remove all white peel. Slice oranges into 0.5 cm. big slices.
Arrange fennel slices on the plate and little salt and paper, put some orange slices on the fennel, add olives, fennel leafs and sprinkle with some drops of extra virgin olive oil and few drops of lemon juice if you like it.


INSALATA DI FINOCCHI GRIGIATI CON ARANCIA

per 4 porzioni

4 finocchi medio grandi (deve essere fresco)
4 arance piccole
4 cucchiai di olive taggiasche
qualche foglia dei finocchi
olio extravergine d'oliva
sale
pepe
succo di limone

Rimuovere le cime dai finocchi e le foglie esterne se sono danneggiate e tagliare i finocchi in quattro parti. Lavarli accuratamente sotto l'acqua corrente per rimuovere eventuali residui di terra o di sabbia dal loro interno.
Affettare finocchi in fette spesse 0,5 cm o anche meno spesse.
Riscaldare la padella, aggiungere nella padella un po’ d’olio e cuocere ogni fetta del finocchio per alcuni minuti su entrambi i lati fino a quando diventeranno leggermente dorate come se fossero cotte alla griglia.
Non bisogna cuocerli troppo, lasciarli raffreddare, ma non impilare le fette una sopra l’altra per fare evaporare il vapore caldo dalle fette dei finocchi.
Sbucciare le arance col coltello e rimuovere completamente la pellicina bianca e tagliare le arance a fette spesse 0,5 cm.

Sistemare le fette dei finocchi sul piatto, salarle e aggiungere poco pepe, sulle fette dei finocchi sistemare le fette d’arancia, aggiungere le olive taggiasche e le foglie dei finocchi e condire con qualche goccia di olio d'oliva e, se lo si desidera, aggiungere un po 'di succo di limone.


Nessun commento:

Posta un commento