17/06/15

Puff pastry pies with summer fruits - Sfogliatine ai frutti estivi – Pite od lisnatog tijesta s ljetnim voćem


After some time away from the kitchen and from the blog I ‘m back now! I’m starting slowly again with my usual kitchen activities and day after day things are going better and my mind is running through so many ideas. I don’t want to lose any moment and any new ingredient. I can’t stop doing something, or thinking about new things to do next. It seams crazy, but that’s it! This is me!

But I don’t want to exaggerate anyway, so let’s start with something easy, coloured and tasty, something full of summer flavours.
Again I have used ready puff pastry, my faithful fellow in tough moments….and a lot of fresh season fruits (I ate a lot of fruits while I was preparing these pies too!).





PUFF PASTRY PIES WITH SUMMER FRUITS 

1 roll of puff pastry
1 peach
2 apricots
1 apple
some strawberries
some cherries
corn flour
can sugar
minced cinnamon 
crumbled amaretti 
butter
1 egg for egg wash 
powdered vanilla sugar 

Wash the fruits, dry it off and cut pitted fruits into 5mm large slices.
Unroll the puff pastry, enlarge it a bit and cut it into 12 equal pieces.
Dust the center of each pastry piece with corn flour and sugar (and cinnamon if you will put apple slices on it).
Arrange the fruit slices on the corn flour and leave clear the pastry edges (1cm large).
Dust the fruits with sugar and peaches with crumbled amaretti.
Add some butter on top of the fruits and brush the edges of the pastry with the egg wash.
Preheat the oven to 180°C and bake for 15-20 minutes until golden brown.
Dust the pies with powdered vanilla sugar.




La ricetta in italiano
SFOGLIATINE AI FRUTTI ESTIVI

1 rotolo di pasta sfoglia rettangolare
1 pesca
2 albicocche
1 mela
1 manciata di fragole
1 manciata di ciliegie
maizena
zucchero di canna q.b.
cannella in polvere
amaretti sbriciolati
burro
1 uovo sbattuto

Lavare la frutta, asciugarla, snocciolarla e tagliarla a fettine spesse circa 5mm.
Srotolare la pasta sfoglia, allargarla leggermente con il mattarello e tagliarla in 12 pezzi.
Spolverare il centro di ogni rettangolo con la maizena e lo zucchero (e con la cannella i pezzi di pasta destinati alle mele).
Sistemare la frutta su ogni rettangolo di pasta lasciando libero il bordo (circa 1cm).
Spolverare la frutta con altro zucchero e sulle pesche cospargere gli amaretti sbriciolati.
Aggiungere qualche ciuffo di burro sulla frutta e spalmare sui bordi liberi della pasta l’uovo sbattuto.
Infornare a 180°C per circa 15-20 minuti fino a che la pasta diventerà dorata.
Spolverare le sfogliatelle con dello zucchero a velo vanigliato.







Recept na Hrvatskom 
PITE OD LISNATOG TIJESTA S LJETNIM VOĆEM



1 rolano lisnato tijesto kvadratnog oblika
1 breskva
2 marelice
1 jabuka
1 šaka jagoda
1 šaka trešanja
gustin
smeđeg šećera od trske koliko treba
cimet u prahu
mrvice amaretti kaksa
maslac
1 razmućeno jaje za premazivanje
vanilij šećer u prahu

Oprati voće, obrisati ga, odstraniti koštice i narezati ga na kriške široke oko 5mm.
Razviti tijesto, malo ga razvući sukalom i narezati na 12 jednakih komada.
Posuti komade tijesta gustinom i šećerom (i cimetom ako su namjenjeni jabukama).
Poslagati voće na tijesto tako da rub ostane slobodan (oko 1cm).
Posuti voće šećerom a breskve posuti mrvicama amaretti keksa.
Dodati komadiće putra na voće i premazati rubove tijesta razmućenim jajotom.
Peći na 180°C oko 15-20 minuta dok tijesto ne porumeni.
Posuti pite vanilij šećerom u prahu.



 

2 commenti:

  1. Beh che dirti, le tue foto stupende, belle fatte con frutta mista.. la ricetta scritta in tre lingue direi super!!! Altro??? Sei bravissima. Un abbraccio . Lucia

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  2. Mi commuovo, lo sai?....spero di meritare tutti questi complimenti! Ora vorrei abbracciarti non solo virtualmente. Grazie Lucia

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