03/07/20

Preokrenuti kolač s karameliziranim višnjama - Upside down cake with caramelized sour cherries - Torta rovesciata con amarene caramellate

O ovom sam kolaču već davno pisala, još na početku egzistencije ovog bloga.
Mogla bih reći da se blog periodički ponavlja. Kao i moda, što više starimo to se stvari sve češće ponavljaju.
Ima u tom ponavljanju i obnavljanju i dobroga. Svaki put kad recept ponovim i s njega skinem prašinu, on je bolji i bolji. Pečenjem i ponovnim pečenjem sam ovaj recept malo izmijenila, malo popravila, malo dotjerala fotografije što je meni najveće zadovljstvo u svom tom pripremanju, stiliziranju i naravno kušanju! Zapravo je ova verzija malo i drugačija, jer sam izbacila kiselo vrhnje iz recepta. Kolač samo s maslacem je ipak pravi kolač. Vrhnje je vrhnje, i ono se kao i moda periodički ponavlja u kolačima, ali maslac je maslac. On je konstanta, barem kod mene. Kao što je i domaći vanilij šećer konstanta, ali ga obavezno zaboravim napomenuti. No on je obavezan u mojim kolačima. I to puna puncata žlica domaćeg vanilij šećera, neće kolač biti presladak od te žlice šećera, a neće mu niti aroma biti prejaka, jer taj šećera zapravo samo upije toliko arome vanilije koliko mu treba da zamiriše.




A i obrnuti se kolač kod mene periodički ponavlja. Niti ne objavim recepte za sve verzije koje sam isprobala, ali ih napišem i sve lijepo uslikam i onda zaboravim na vrijeme objaviti. Sva sreće što se i godišnja doba ciklički ponavljaju, pa onda i zaboravljeni recepti dođu na red.
Ovaj put  ću prekršiti sezonsko pravilo, pa iako su višnje već prošle, a vama se ovaj kolač “baš” svidio, lijepo si zapišite recept i sjetite ga se u pravi čas ili po modi zamijenite voće s novim sezoncima!



PREOKRENUTI KOLAČ S KARAMELIZIRANIM VIŠNJAMA

Za kolač promjera 20cm
2 jaja sobne temperature
85 gr šećera
85 gr maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
75 gr mekog pšeničnog brašna
35 gr heljdinog brašna
10 gr praška za pecivo (ili prema uputama s vrećice)
prstohvat soli
naribana korica od 1/2 neprskanog limuna

Za karamelizirane višanje:
330 gr višanja bez koštica
50 gr šećera

Priprema karameliziranih višanja:
Savjetujem vam da višanje dinstate u posudi za pečenje s debelim dnom (ja pripremam u gusenoj posudi).
Višnjama odstraniti koštice tako da ih prerežete na pola i prstima  im izvadite  koštice.
Staviti višnje u posudu za pečenje i posuti ih šećerom. Dinstati višnje na laganoj vatri dok se pokuha skoro sav soka iz voća. Kuhane višnje trebaju potpuno pokrti dno posude za pečenje. Ostaviti da se višnje u posudi potpuno ohlade. Kad se i višnje i posuda potpuno ohlade, premazati stijenke posude s malo maslaca.

Uključiti pećnicu na 180°C.
Rukom mutiti omekšali maslac i šećer da dobijete finu kremu. Potom u kremu od maslaca umutiti jedno po jedno cijelo jaje i prstohvat soli. Dobro sve skupa umutiti. Na kraju dodati u smjesu dvije vrste brašna, naribanu koricu limuna i prašak za pecivo i promiješati sve zajedno da dobijete glatku smjesu bez grudica.
Uliti smjesu u posudu za pečenje po višnjama. Pri tome pazite da se višnje ne pomaknu kako bi ostale ravnomjerno raspoređene po dnu posude.
Peći približno jedan sat u prethodno zagrijanoj pećnici.
Preokrenuti kolač na tanjur za serviranje tako da karamelizirane višanje ostanu na površini kolača.


UPSIDE DOWN CAKE WITH CARAMELIZED SOUR CHERRIES

For 20cm diameter cake
2 eggs at room temperature
85 gr of sugar
85 gr butter softened at room temperature
75 gr of wheat flour
35 gr of buckwheat flour
10 gr of baking powder (or the qty indicated on the product)
pinch of salt
grated zest of 1/2 on treated lemon

For caramelized sour cherries:
330 gr pitted sour cherries
50 gr sugar


Prepare the caramelized sour cherries:
I suggest to use the baking pan with thick bottom to prepare the caramelized sour cherries (I use cast iron pan).
Cut sour cherries in half and eliminate the pits with your fingers.
Arrange the sour cherries in the baking pan and cover them with sugar. Cook sour cherries on a very low heat until big part of the juice from the fruits will evaporate. Leave to cool down in the baking pan. Once the sour cherries and the baking pan are cooled butter a bit the pan sides all around.

Preheat the oven to 180°C.
Whisk with the hand butter and the sugar until you get a butter cream. Add in the butter cream eggs one at the time and the pinch of salt and continue whisking to incorporate well all togehter. Finaly add both flours, grated lemon zest and the baking powder and gently incorporate all together until the batter becomes smooth and without clumps.
Pour the batter into the baking pan all over the cour cherries taking care not to move the fruits, as they should remain evenly arranged under the batter.
Bake around one hour in preheated oven.
Reverse the cake on the serving plate leaving the caramelized sour cherries on surface of the cake.

TORTA ROVESCIATA CON AMARENE CARAMELLATE

Per lo stampo diametro 20cm
2 uova a temperatura ambiente
85 gr zucchero
85 gr burro ammorbidito a temperatura ambiente
750 gr farina 00
35 gr farina di grano saraceno
10 gr lievito per dolci (oppure la qtà indicata sulla bustina)
pizzico di sale
scorza grattugiata di 1/2 limone non trattato

Per le amarene caramellate:
330 gr di amarene senza noccioli
50 gr di zucchero

Come preparare le amarene caramellate:
Per preparare le amarene caramellate vi consiglio di usare uno stampo con il fondo spesso (io usa la casseruola di ghisa).
Tagliate a metà le amarene ed eliminate i noccioli con le dita.
Sistemate le amarene sul fondo della casseruola e copritele completamente con lo zucchero. Fate cuocere le amarene a fuoco bassissimo fino a quando la maggior parte del succo sarà evaporato. Lasciare raffreddare nella casseruola. Quando le amarene e la casseruola saranno completamente freddi, imburrate i lati della casseruola tutto attorno.

Preriscaldare il forno a 180°C.
Montare a mano il burro con lo zucchero fino ad ottenere la crema di burro. Aggiungere alla crema di burro le uova intere uno alla volta ed un pizzico di sale. Continuare a mescolare tutto assieme per incorporare bene gli ingredienti. Infine aggiungere al composto le farine, la scorza grattugiata di limone e il lievito e incorporare tutto a mano fino a quando il composto diventerà liscio e senza grumi.
Versare lentamente il composto nella casseruola sopra le amarene in modo che le amarene rimangano uniformemente disposte sul fondo della casseruola.
Cuocere per circa un’ora nel forno caldo.
Rovesciare la torta sul piatto da portata in modo che le amarene caramellate rimangano sulla superficie della torta.



Nessun commento:

Posta un commento