07/05/20

Čokoladni kolač s bučom - Chocolate cake with pumpkin - Dolce al cioccolato con la zucca

Kad imam puno ostataka, a sve nešto po malo, onda pečem kolače u vrlo malim kalupima. A i ne samo kad moram potrošiti sve ostatke spremljene u hladnjak u malim posudicama, nego uvijek! Uvijek pečem u malim dozama, jer tko bi stigao sve pojesti, pa postali bi ogromni kao najveća buča na polju. Baš kao ona zaboravljena buča zategnute, sjajne kore koja samuje pod nekim još većim listom i čeka da ju netko otkrije.
Tako i mi još nismo uspjeli niti sve jesenjske zalihe potrošiti, iako nisu bili skriveni, pa se jesenjski plodovi još uvijek serviraju mada njihovi ovogodišnji nasljednici sigurno već bujaju i puze po zemlji, a možda već i cvatu. Bilo kako bilo, ja imam još jednu (i pol) lijepu, potpuno zdravu i tvrdu butternut tikvu od prošle godine koju ipak moram što prije potrošiti.




Od predzadnje mi je buče ostalo tek toliko koliko sam u ovaj mini kolač dodala. Doza je bila mini, ali kolač je bio pun pogodak, pa ako još netko ima kakvu mikro zalihu tikve u zamrzivaču, onda olovku i papir u ruke i množite i zbrajajte ako vam mali kolač nije dovoljan, ili ako imate više buče nego što sam ja imala.
Ako zaliha nemate, vratite mi se kroz koji mjesec kad bučina sezona bukne, pa će vam i juha i variva i dinstanih stvarčica biti dosta, a zrak će se počet hladiti, pa će baš pasati komad ovog mirisnog čokoladnog čuda uz šalicu toplog napitka.


Ona polovica narančaste pulpe koja me sirova čeka u hladnjaku, sigurno će završiti u tavi, a ona cijela i tvrda neka još malo sačeka. Ako ne završi u loncu, sigurno ću ju smjestiti u zamrzivač u društvo sličnih joj kutijica sa narančastom pečenom pulpom. Hrčak u meni već trči po kotaču i razmišlja o nečemu u što bih mogla umutiti ili izmiksati slatku pulpu prošlogodišnje buče!


ČOKOLADNI KOLAČ S BUČOM

za kalup 20 x 11 cm
2 jaja
50 gr šećera
25 ml maslinovog ulja (rafiniranog, ne ekstra djevičanskog)
60 gr crne čokolade
60 gr pirea od buče
100 gr rižinog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
prstohvat mješanih začina za buču

Buču oprati, prerezati na pola i peći ju (s korom i s košticama) u pećnici oko 45-60 minuta na 180°C. Da buča ne počne goriti, pokriti ju aluminijskom folijom nakon 20-30 minuta pečenja. Aluminijsku foliju probušiti na par mjesta kako bi vlaga iz buče ishlapila. Kad se buča potpuno ohladi, oguliti koru i odstraniti koštice buče i vilicom zdrobiti pulpu u pire.

Zagrijati pećnicu na 180°C
Kalup za tortu premazati uljem ili maslacem i dobro ga pobrašniti rižinim brašnom.
Otopiti čokoladu na banjo mariji (nad parom).
Pjenasto mikserom umutiti cijela jaja sa šećerom i prstohvatom soli. Dodati u smjesu otopljenu čokoladu i ulje i sve dobro sjediniti. Potom u smjesu dodati pire od buče i začine i nastaviti miksati da se dobije homogena smjesa.
U smjesu na kraju dodati brašno i prašak za pecivo te sve skupa umutiti mikserom.
Uliti smesu u kalup za tortu i peći 30-35 minuta.

Ostaviti da se torta hladi 10 minuta u kalupu, te ju potop izvaditi iz kalupa.


CHOCOLATE CAKE WITH PUMPKIN

for cake pan 20 x 11 cm big
2 eggs
50 gr sugar
25 ml olive oil (not extra virgin)
60 gr dark chocolate
60 gr pumpkin puree
100 gr rice flour
baking powder
pinch of salt
pinch of mixed spices for pumpkin dishes

Whash the pumpkin, cut it ih half, arrange it on the baking tray with the cut side up and bake it (with the skin and seeds) in the oven for 45-60 minutes at 180°C. Pumpkin should not burn, cover it with aluminium foil after 20-30 minuts baking. Make few holes on the aluminium foil to allow the moisture from the pumpkin to evaporate.
Once the pumpkin gets cool, eliminate all the peel and seeds and mash the pulp with the fork to get pumpkin puree.

Preheat the oven to 180°C
Grease the cake pan with butter or oil and cover it with rice flour.
Melt the chocolate on bain-marie.
Whip with the mixer eggs, sugar and a pinch of salt until fluffy. Add in the mixture themelted chocolate and and oil and incorporate well together. Then add in the mixture pumpkin and spices and incorporate well with the mixer until you get a homogeneous mixture.
Add to the mixture flour and baking powder and mix together with the mixer.
Pour the batter in the cake pan and bake for 30-35 minutes.
Leave to cool down for 10 minutes in the cake pan and then transfer the cake on the serving plate.


DOLCE AL CIOCCOLATO CON LA ZUCCA

per lo stampo 20 x 11 cm
2 uova
50 gr di zucchero
25 ml di olio d’oliva (non extravergine)
60 gr di cioccolato fondente
60 gr di purea di zucca
100 gr farina di riso
lievito per dolci
un pizzico di sale
spezie miste per la zucca

Lavare la zucca, tagliarla a metà, sistemarla sulla teglia da forno con la parte del taglio rivolta verso l’alto e cuocerla nel forno (con la pelle e i semi) per 45-60 minuti a 180°C. Per evitare che la zucca si bruci, coprirla con un foglio di alluminio dopo 20-30 minuti di cottura. Bucherellare il foglio di alluminio per permettere che evapori l’umidità dalla zucca. Far raffreddare la zucca, eliminare la pelle e i semi e con una forchetta ridurre la polpa in purea.

Preriscaldare il forno a 180°C
Imburrare o oliare e infarinare bene lo stampo per la torta con la farina di riso.
Sciogliere il cioccolato a bagnomaria.
Montare col mixer le uova con lo zucchero ed un pizzico di sale fino ad ottenere un composto chiaro e gonfio. Aggiungere nel composto il cioccolato sciolto e l’olio e incorporare tutto insieme. A questo punto aggiungere la purea di zucca e le spezie e mixare bene tutto per ottenere il composto omogeneo.
Aggiungere al composto la farina di riso e il lievito e finire di montare il composto col mixer.
Versare il composto nello stampo e infornare per 30-35 minuti.
Lasciare raffreddare 10 minuti la torta nella tortiera prima di trasferirla sul piatto.


Nessun commento:

Posta un commento