13/02/19

Slatki kruh s aromom naranče i bademima - Sweet bread with orange flavour and almonds - Pane dolce con aroma d'arancia e mandorle

Volim zimu! A vi?
Volim i zimsko voće, pogotovo volim agrume…mmmm naranče su mi najdraže od svih agruma, jer imaju debelu koricu koja polagana ispušta miris eteričnog ulja dok se suši na ridijatoru. Da barem u stanu imamo peć na drva, onda bi se miris naglo osušenih korica naranče još više osjetio u zraku.
Volim čistiti naranče i volim miris koji se tada širi zrakom dok mi nevidljive kapljice mirisnog ekstrakta iz korice škakljaju nosnice i boje prste.
Kad mi kuća zamiriše na osušenu koricu naranče, znak je da se te korice trebaju obilatno naribati i umijesiti u dizano tijesto. Tada obično zamijesim ovaj dizani slatki kruh kojeg možete zvati i babka ili pletenica. Važno je da ono miriše na zimu i na agrume i da je prošarano tankim narančastim ribanim koricama.



Volim uplesti u dizano tijesto i kockice ušećerenih korica naranče da malo pojača finu, prirodnu aromu naranče! Tko takvom slatkom kruhu može odoliti?! Teško je i meni sačekati da se svježe pečeni slatki kruh ohladi, a tek Mr. M…njegovo standardno pitanje: “Jel se može odmah probati?” više se i ne ponavlja, dovoljan je pogled pod kuhinjsku krpu ispod koje se mirisna dizanica hladi, jer pogledi govore više nego riječi…oboje čekamo, kao kobci, da se slatki kruh malo ohladi, tek toliko da se može rezati.

Takve su hladne, zimske večeri najljepše, najmirisnije, najmekše. Po svuda u kući leluja miris agruma i maslaca!
Obično sve hladne, zimske večeri mirišu na agrume, jer korica se riba i recka i suši da bi se iskoristila i u toplije dane. Kao da se sprema "proljetnica" sa zimskim voćem. Nek se nađe, za svaki slučaj! Tako se ponekad umjesto cimeta i kardamoma slatki kruh aromatizira prirodnom aromom koja se može svježa nabaviti na tržnici i kod kuće preraditi, osušiti i spremiti u staklenke za toplije dane.




SLATKI KRUH S AROMOM NARANČE I BADEMIMA
za pleh 11 x 24 cm
za tijesto:
350 gr brašna
1,20 dl mlijeka + 2 žlice više ako treba
70 gr maslaca
1 cijelo jaje
1 žumanjak
svježe naribana korica jedne ne tretirane naranče
70 gr svjetlog šećera od trske + 1 žličica za kvasac
10 gr svježeg kvasca
prstohvat soli

za nadjev:
30 gr omekšalog maslaca
3 žlice svjetlog šećera od trske
2 - 3 žlice kaniranih korica naranče
30 gr smrvljenih badema (netrebaju biti smljeveni nego grubo smrvljeni ili narezani)

Otopiti kvasac i 1 žličicu šećera u malo mlakog mlijeka i ostaviti da se diže 10 minuta.
Zagrijati mlijeko (ne treba vrijati) i u toplom mlijeku otopiti maslac.
U zdjelu staviti brašno, šećer, koricu naranče, lagano razmućena jaja i kvasac, te početi mijesiti mikserom.
Postepeno u tijesto dodavati mlijeko uz neprestano miksanje da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati u tijesto prstohvat soli i miksati još par minuta.
Pokriti zdjelu prozirnom folijom ili poklopcem i ostaviti tijesto da se diže dok mu se volumen ne udvostruči.
U međuvremenu izmutiti maslac sa šećerom da dobijete finu kremu.
Razvaljati tijesto u pravokutnik debel 1 cm, premazati tijesto kremom od maslaca i posuti po površini kanirane korice naranče i smrvljene bademe.
Zamotati tijesto u roladu. Razrezati roladu na pola po cijeloj dužini, te ostaviti 1 cm rolade nerazrezan na jednom kraju, okrenuti razrezane strane rolade prema gore i isplesti tijesto tako da obje razrezane strane rolade uvijek budu okrenute prema gore.
Smjestiti pletenicu u pleh za pečenje obložen masnim papirom, ostaviti da se diže na toplom dok se volumen pletenice ne udvostruči i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta. Površina tijesta treba biti zlatno smeđe boje, pa da ne izgori, ako je potrebno treba pokriti pletenicu aluminijskom folijom nakon 15 minuta pečenja.

SWEET BREAD WITH ORANGE FLAVOUR AND ALMONDS
for baking pan 11 x 24 cm big
for the dough:
350 gr flour
1,20 dl milk + 2 tablespoons more if needed
50 gr butter
1 egg
1 egg yolk
freshly grated orange peel from one non treated orange
70 gr light cane sugar + 1 teaspoon for the yeast
10 gr fresh yeast
pinch of salt

for the filling:
30 gr soften butter
3 tablespoon light cane sugar
2 – 3 tablespoons candied orange peels
30 gr crumbled almonds (not grated in fine powder)

Dissolve the yeast and 1 teaspoon of sugar in little lukewarm milk and let it raise for 10 minutes.
Warm up the milk (don’t boil it) and dissolve the butter in it.
In one bowl put the flour, sugar, grated orange peel, slightly whisked eggs and the yeast and start to knead the dough with the mixer. Gradually add milk with the butter in the mixture and continue to knead for about 10 minutes. Add a pinch of salt and knead for another few minutes. Cover the bowl with the PVC wrap or the bowl cover and leave the dough to raise until its volume become double.
Meanwhile whip butter and cane sugar to get fine butter cream.
Roll the dough to 1 cm high rectangle, spread over butter cream and sprinkle onto candied orange peels and crumbled almonds. Roll the dough. Cut the roll in half lengthwise and leave last 1 cm entire, turn cut side up and start to braid leaving always cut side up.
Place the braid it the baking pan covered with parchment and let it raise in warm place until the volume of the braid will double. Bake it in preheated oven at 180°C for 30 minutes. It must be golden brown on top, if needed cover it with aluminum sheet after 15 min baking to avoid getting burned crust.

PANE DOLCE CON AROMA D’ARANCIA E MANDORLE
per lo stampo da plumcake 11x24 cm
per la pasta:
350 di farina “00”
1,20 dl di latte + 2 cucchiai in più se serve
70 gr di burro
1 uovo intero
1 tuorlo
scorza grattugiata di un’arancia non trattata
70 gr di zucchero di canna chiaro + 1 cucchiaino per il lievito
10 gr di lievito di birra
un pizzico di sale

per la farcia:
30 gr di burro ammorbidito
3 cucchiai di zucchero di canna chiaro
2 – 3 cucchiai di scorze d’arancia candite
30 gr di mandorle sminuzzate grossolanamente (non la farina di nocciole)

Sciogliere il lievito e 1 cucchiaino di zucchero in poco latte tiepido e lasciare lievitare per 10 minuti.
Riscaldare il latte (non fatelo bollire) e sciogliere il burro nel latte caldo.
In una ciotola unire la farina, lo zucchero, la scorza d’arancia, le uova leggermente sbattute ed il lievito e cominciare ad impastare con il mixer. Gradualmente aggiungere al’impasto il latte con il burro e continuare ad impastare per 10 minuti. Alla fine aggiungere un pizzico di sale e impastare ancora per qualche minuto. Coprire la ciotola con la pellicola trasparente oppure con il coperchio della stessa ciotola e lasciare a lievitare fino al raddoppio del volume dell’impasto.
Nel frattempo montare il burro con lo zucchero e incorporare bene la crema.
Stendere la pasta in un rettangolo spesso 1 cm, spalmare la crema di burro sulla pasta e cospargere sopra le scorze d’arancia candite e le mandorle sminuzzate.
Arrotolare la pasta. Tagliare il rotolo di pasta a metà nel senso della lunghezza lasciando il rotolo unito da un lato per circa 1 cm, girare la parte del taglio verso l'alto e intrecciare sempre con la parte del taglio rivolta verso l’alto.
Sistemare la treccia nello stampo rivestito da carta da forno e farla lievitare in un posto caldo fino al raddoppio del suo volume. Infornare nel forno già caldo a 180°C per 30 minuti. Non bruciare la superficie della treccia, se necessario copritela con un foglio di alluminio dopo i primi 15 minuti di cottura.



Nessun commento:

Posta un commento