Ponekad je dobro vratiti se unatrag.
Ponekad se zaboravim vratiti unatrag.
Ponekad zaboravim dodati jednu žlicu domaćeg vanilij šećera u recept, čak ga zaboravim dodati i u kolač, ali mi je uvijek na umu kao i prvi post na blogu, kao i staklenka sa mutnim stjenkama obloženim slojevima štaub šećera u kredencu!
Ponekad se ipak prisjetim tog prvog i vrlo kratkog posta i početka ovog bloga...koji je krenuo bez nekog fiksnog i jasnog plana. Iznenadno!
Ponekad se treba prepustiti iznenađanju i uputiti se instinktivno u nepoznato.
Tako sam se ja uputila u pisanje bloga, pa sad kombiniram sastojke i mjere i prizore.
Tako to biva i s receptima, ali ništa tu nije banalno, sve je to kemija u punom smislu riječi, pa su neke reakcije iznenađujuće. Kao što su i rezultati iznenađujući, pogotovo ako su pozitivni, pa su reakcije upravo "wOw"!
Ponekad me najjednostaviji recepti ostave otvorenih ustiju u obliku velikog slova O iz riječi "wOw".
Pogotovo ako su sastojci recepta tako jednostavni i klasični, a u novoj kombinaciji dadu sve od sebe, pa čak i više od toga i onda je iznenađenje ljepše i od najljepšeg prizora tog recepta kojeg ste do tog trenutka ugledali.
Ponekad i najneugledniji kolač zamiriši tako primamljivo da nam zasjeni pogled i iznenadno postane hit sezone, postane prelijep, jer je tako ukusan i sočan i aromatičan.
Tako ponekad volim komplicirano kombinirati riječi, jer je smisao iznenađujući jednostavan kao recept ove galette.
GALETTA S JABUKAMA I ORASIMA
Za slatko prhko brisée tijesto:
200 gr mekog brašna
100 gr maslaca
40 gr sitnog šećera
1 žlica domaćeg vanilij šećera
1 jaje (ostaviti žličicu razmućenog jajeta za premazivanje galette)
1 prstohvat soli
1 prstohvat kardamoma (smrviti u fini prah zrnje iz 2 mahunice)
Za nadjev:
3 jabuke
1 šaku čistih oraha
kristal šećer i cimet u prahu (koliko treba)
Brašno, hladan maslac, šećer, vanilij šećer, prstohvat soli i prstohvat kardamoma umijesiti brzim pokretima prstiju u mrvičastu smjesu. Potom u smjesu dodati razmućeno jaje i mijesiti rukom dok tijesto ne postane glatko. Tijestu dati oblik diska debelog oko 2 cm i ostaviti ga da odmara u hladnjaku (tijesto staviti u poklopljenu zdjelu ili ga zamotati u prozirnu foliju).
Dok se tijesto odmara na hladnom nožem usitniti orahe.
Oguliti 3 jabuke (savjetujem da se kombiniraju različite vrste jabuka kako bi se pomiješali različiti okusi) i razrezati ih na 4 kriške. Odstraniti odgrizak jabuke sa svake kriške i narezati svaku krišku na tanke fetice (svaka treba biti debela oko 2-3 mm).
Pobrašniti radnu podlogu i razvući tijesto sukalom u obliku kruga debelog oko 0,5 cm.
Premjestiti tijesto na pleh za pečenje obložen masnim papirom za pečenje.
Posuti tijesto s malo šećera i s cimetom u prahu, te s komadićima oraha. Ostaviti bez nadjeva rub tijesta od oko 6 cm. Poslagati kriške jabuka po tijestu, te po jabukama posuti šećer, cimet u prahu i komadiće oraha. Rubove tijesta preklopiti preko jabuka i svakih 5 cm tijesto preklopiti u obliku falde e lagano stisnuti da se ne otvori za vrijeme pečenja. Tijesto premazati razmućenim jajetom i posuti kristal šećerom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-60 minuta da tijesto porumeni.
APPLE GALETTE WITH WALNUTS
For pie crust (sweet brisée dough):
200 gr flour
100 gr butter
40 gr fine caster sugar
1 tbs. sugar with vanilla flavour (homemade)
1 egg (leave 1 tbs. of slightly beated egg for egg wash)
1 pinch of salt
1 pinch of grind cardamom (grind seeds from 2 cardamom pods into fine powder)
For the filing:
3 apples
1 handfull of shelled walnuts
castor sugar and cinnamon powder (as required)
Quickly mix with your fingers flour, cold butter, sugar, vanilla sugar, pinch of salt and pinch of cardamom powder until you get crumble mixture. Add slightly beated egg into the mixture and knead with the hand until the dough become smooth. Form 2 cm thick disc and leave the dough to rest into refrigerator (put the dough into covered bowl, or wrap it into kitchen wrap).
While the dough rest knife walnuts into small pieces.
Peel 3 apples (I suggest to use different apple types to get better combination of flavours) and cut in four pieces. Core each apple slice and cut them into thin slices (each slice should be around 2-3 mm big).
Flour the working surface and roll the dough to 0,5cm thick circle.
Move the dough on the baking tray covered with the parchment.
Dust the dough with the sugar, cinnamon and walnuts. Leave 6 cm big edge of the dough without dressing. Arrange sliced apples on the dough and dust the apples with other sugar, cinnamon and walnuts. Fold the dough edges on the apples, seal the dough each 5 cm to avoid that the dough opens during baking, spread the dough with egg wash and drizzle all around with castor sugar.
Bake in preheated oven on 180°C around 45-60 minutes until the dough get golden brown.
GALETTA CON MELE E NOCI
Per la pasta brisée dolce:
200 gr di farina “00”
100 gr di burro
40 gr di zucchero semolato fine
1 cucchiaio di zucchero vanigliato fatto in casa
1 uovo (lasciare un cucchiaino di uovo sbattuto per la finitura della galetta)
1 pizzico di sale
1 pizzico di cardamomo (ridurre il contenuto di 2 baccelli in polvere)
Per il ripieno:
3 mele
1 manciata di noci sgusciate
zucchero semolato e cannella in polvere (quanto basta)
Lavorare velocemente con le dita la farina, il burro freddo, lo zucchero, lo zucchero vanigliato, un pizzico di sale ed il cardamomo fino ad amalgamare bene il burro. Il composto risulterà sbriciolato. A questo punto aggiungere all’impasto l’uovo leggermente sbattuto e continuare ad impastare con la mano fino ad ottenere una pasta liscia e omogenea. Formare un disco di pasta alto al massimo 2 cm e farlo riposare nel frigorifero (chiudere la pasta nella ciotola, oppure avvolgerla nella pellicola trasparente).
Mentre la pasta riposa al fresco tagliare a coltello una manciate di noci.
Sbucciare 3 mele (anche di diversi tipi per mescolare vari sapori) e tagliarle in 4 spicchi. Eliminare il torsolo da ogni spiccio ed affettare ogni spicchio a fettine sottili (spesse circa 2-3 mm).
Infarinare la superficie di lavoro. Stendere la pasta col mattarello e ricavare un disco spesso circa 0,5 cm.
Spostare la pasta sulla teglia da forno rivestita con la carta forno.
Cospargere la pasta con un po' di zucchero, con la cannella in polvere e con le noci sminuzzate lasciando senza la farcitura il bordo largo 6 cm. Sistemare gli spicchi di mela sulla pasta e cospargere sopra le mele lo zucchero, la cannella e le noci. Coprire con il bordo della pasta le mele tutto attorno piegando la pasta ogni 4-5 cm e chiudendola facendo un leggera pressione in modo che la pasta non si apra durante la cottura. Spalmare la pasta col’uovo sbattuto e cospargerla con lo zucchero.
Informare nel forno caldo e cuocere la galetta a 180°C per 45-60 minuti fino a quando la pasta diventerà dorata.
Nessun commento:
Posta un commento