13/07/18

Tjestenina s rajčicama confit i prženim lješnjacima - Pasta with tomatoes confit and roasted hazelnuts - Pasta con pomodorini confit e nocciole tostate


Obično ljeto započne kad počnu zoriti rajčice, kad je sunce najjače, kad blješti i zrake mu se odbijaju od glatke kože rajčica kao bumerang. Ona svjetlost koju plodovi rajčice ne upiju, zagriju te crvene plodove i pretvori se u topli miris ekstrakta iz same biljke. Crvene, okrugle rajčice sam voljela brati onako vruće, otrljala bih ih u odjeću i zagrizla…onako vruće, još u vrtu po kojem sam bosa lutala dok bi me sitne grudice crvene primorske zemlje žuljale među prstima…
Ljubav prema rajčicama još traje, još je i jača, jer ih sad bolje poznajem. Za to mi je trebalo vremena i prostora, vremena da dobro upoznam rajčice i njihovu šaranu narav. Prostora da na njih naiđem, da se s njima sudarim i da se u njih zatreskam kao tinejdžeri u prvu ljubav.





Sve je počelo na najprirodniji način, dok sam sa stabljike brala vruće rajčice i svako ljeto uživala u slatkoći najboljeg i najzrelijeg ploda iz vrta, a zimi se prisjećala te velike ljubavi srkajući sok od rajčice direktno iz boce. Jer su se rajčice ljeti brale i masovno jele dok nam nebi počele izlaziti na uši, a onda je već bilo i vrijeme da ih se preradi u sok ili salsu koje su nas slastile zimi. Bilo je sve tako jednostavno i prirodno.
Onda su se stvari zakomplicirale, tražile su se promjene i nove avanture, pa najjednostavnije rajčice više nisu bile dovoljne.
Rajčice confit nisam poznavala dok se nisam preselila u Italiju, kao što nisam znala za sušene rajčice bez kojih sad ne mogu zamislit niti jednu juhu niti maneštru. Mi ih kod kuće nismo sušili, vjerujem da u Dalmaciji jesu, čak i u Primorju sigurno jesu, ali mi nismo. Za to treba još jače sunce, skoro ono Afričko sunce s juga Evrope. Takvo sunce mi nemamo, iako i kod nas ono snažno blješti i guši dah, ali za rajčice confit je dovoljan dobra pećnica.


Kad zavladaju pravi i vrući ljetni dani zapravo se i ne osjeti ako je pećnica upaljena. Vani je vrućina, vlažna srpanjska vrućina koja guši disanje. Vruće je i u kuhinji, i po cijelom stanu. Par stupnjeva više se neće primijetiti, pećnica je zatvorena i dovoljno je ne približiti se staklenom oknu dok termometar pokazuje 180°C! Obično pripremam rajčice confit poslije večere. Nadam se dašku vjetra, pa kad ga osjetim, upalim pećnicu, ubacim začinjene polovice rajčica u toplu pećnicu i napustim kuhinju. Onda rajčice upiju toplinu, zagriju se i začini i sav se zrak u pećnici pretvori u topli miris ekstrakata iz plodova i bilja.

TJESTENINA S RAJČICAMA CONFIT I PRŽENIM LJEŠNJACIMA
(za jednu osobu obično trebate od 80 - 100 gr tjestenine)

tjestenina špageti
lješnjaci narezani na listiće
rajčice confit (žute i narančaste)
extra djevičansko maslinovo ulje
sol

Lagano prepržiti listiće lješnjaka na tavi i malo il ohladiti (pazite da ne izgore!). Dodajte u tavu s lješnjacima malo ulja i rajčice confit i zagrijte par minuta da se ukusi sjedine.
Skuhajte tjesteninu “al dente”, dodajte ju u tavu s nadjevom i dobro sve skupa promješajte.
Serve hot!

ZA RAJČICE CONFIT
500gr zrelih žutih i narančastih mini rajčica
sol
majčina dušica i mažuran (origano)
smeđi šećer od trske
ekstra djevičansko maslinovo ulje

Izaberite rajčice približno jednake veličine da bi dobili dobar finalni proizvod. Oprati i osušiti rajčice i prerezati ih na pola. Na pleh za pečenje staviti masni papir i po njemu poslagati polovice rajčica s odrezanom stranom prema gore. Posoliti i pošećeriti rajčice, te posuti svježim listićima majčine dušice i mažuranom (možete upotrijebiti i suhi mažuran). Poprskajte svaku rajčicu s malo maslinovog ulja i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-60 minuta (vrijeme pečenja ovisi o pećnici!). Pazite da ne presušite rajčice, treba samo ispariti tekućina iz rajčica i osušiti ih da bi im okus bio intenzivnije slađi.


PASTA WITH TOMATOES CONFIT AND TOASTED HAZELNUTS
(for one person you will need 80 - 100 gr of pasta)

pasta spaghetti
hazelnuts cut in slices
tomatoes confit (yellow and orange)
extra virgin olive oil
salt

In a pan roast hazelnuts for few minutes and let them cool a bit (do not burn hazelnuts!). In the pan with hazelnuts add some oil and tomatoes confit, sauté all together for few minutes.
Cook pasta “al dente”, add it into the pan with the dressing and combine well together.
Serve hot!

FOR TOMATOES CONFIT
500gr small yellow and orange ripe tomatoes
salt
thyme and oregano
cane sugar
extra virgin olive oil

To get perfectly prepared tomatoes confit you need to choose all tomatoes of same size. Wash and dry your tomatoes and cut them in half. Cover your baking tray with the baking paper and place tomatoes on it with the cut side up.
Dust tomatoes with salt, sugar, fresh leafs of thyme and oregano (you can use dried herbs too). Drizzle a little olive oil on top of every tomato and bake in preheated oven at 180°C for about 30-60 minutes (baking time depend on your oven!). Be careful and don't allow your tomatoes to get too dry, you need to let evaporare the liquid from tomatoes and make them dry enough to get strongly sweet tomato flavour.

PASTA CON POMODORINI CONFIT E NOCCIOLE TOSTATE
(per una persona serviranno 80 - 100 gr di pasta)
spaghetti
nocciole tagliate a lamelle
pomodorini confit (gialli e arancioni)
olio extravergine d’oliva

Far tostare le nocciole in un tegame e poi raffreddarli un po’ (attenzione a non bruciarle!). Aggiungere nel tegame con le nocciole poco olio e pomodorini confit, far saltare tutto assieme per qualche minuto.
Cuocere la pasta al dente, aggiungerla nel tegame col condimento e amalgamare bene insieme.
Servire caldo!

PER POMODORINI CONFIT
500gr di pomodorini gialli e arancioni ben maturi
sale
timo e origano
zucchero di canna
olio extravergine d’oliva

Per ottenere un buon prodotto bisognerebbe scegliere i pomodorini pressappoco della stessa dimensione. Lavare e asciugare accuratamente i frutti e tagliarli a metà. Rivestire una teglia con la carta da forno e sistemare i pomodorini con la parte del taglio rivolta verso l’alto. Insaporire i pomodori con il sale e lo zucchero e cospargere sui pomodorini le foglioline di timo fresco e dell’origano (potete usare anche quello secco). A questo punto versare un filo d’olio su ogni pomodorino e infornare a 180°C per circa 30-60 minuti (il tempo di cottura dipende dal forno!). Fate attenzione a non far seccare i pomodorini, bisogna fare evaporare l’acqua di vegetazione dei pomodorini e asciugarli bene per rendere il sapore più dolce e intenso.


2 commenti:

  1. Volim rajčice ali nakon ove tvoje prekrasne priče, volim ih i cijenim još više! Hvala što si je podijelila s nama! <3

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hvala tebi draga Marija, ove confit rajčice su ti rješenje za puno obroka, slatkasto kiselkaste, začiniš ih po svom guštu i kreiraš...

      Elimina