31/12/19

Pahuljice s lješnjacima i kakaom - Snowflakes with hazelnuts and cocoa - Fiocchi di neve con nocciole e cacao

Čekali smo snijeg, jer sa snijegom je atmosfera pred kraj godine baš onako bajkovita i meka i topla i vesela...Takva nam se atmosfera svidja i na tren nas izbaci iz svakodnevne strke i zbrke. Da je snijeg i pao i zablistao bezbrojnim kristalima svuda oko nas, tada bi to bilo to! Snijega nije bilo, ali kutija za kekse je bila puna pahulja. Na kratko, jer su te pahulje brzo nestale kao što se brzo topi snijeg kad sine toplo prosinačko sunce. Upravo su se i one topile u ustima, onako  prhke i sitne. Jedan zalogaj, pa još jedan i još jedan...


21/12/19

Pitice punjene jabukama - Hand pies with apple filling - Crostatine con il ripieno di mele

Ovih zadnjih tjedana u glavi mi se vrte samo brojke.
Brojke na poslu, brojke u kuhinji, brojke na računalu i na satu!
Nedostaju mi riječi, ali brojke se redaju u savršenom nizu, omjeri su točni, ravnoteža se poštuje, a vrijeme se računa na minute.
A onda stigne i neizbježno pitanje: a kako bi bilo da dodam…
Takve se dileme obično pretvore u novu varijantu nekog klasičnog kolača. Na kraju procesa od klasičnog kolača ostane samo lista namirnica, a oblik i tekstura postanu nešto potpuno novo. Tako sam i ovaj put krenula s namirnicama koje su sastav bezbroj naših kolača. Istina je da sam kolač pretvorila u pitu, zapravo u pite zalogajčiće (volim male stvari!), ali okus i miris tih pitica podsjeća na klasičnu pitu od jabuka, pa čak i na savijaču obogaćenu orasima, ili čak na pečene jabuke napunjene mljevenim orasima...


13/12/19

Keksi cvijet naranče napravljeni s aparatom za keske - Orange blossom cookies made with cookiemaker - Biscotti fior d'arancia fatti con lo sparabiscotti




Keksi, keksi, keksi!
Ovo je doba godine stvoreno za kekse.
Kuća sva miriše na vanilij šećer, na cimet, na naranču, a kad dođe red na medenjake onda će kombinacija mirisa raznih drugih začina i meda danima lelujati po stanu. Onda će večeri biti još toplije, a buđenja slađa od najslađeg keksa umočenog u toplu jutarnju kavu!
Zapravo ja volim započeti prosinac keksima, a završiti ga mekanim, prozračnim i visokim Pandorom, kojeg zam zavoljela nakon prvobitnog čuđenja. Onda sam ga proučila i naučila, tako da sada moj prosinac krene sa sitnim kolačićima kao što to naša tradicija voli, a završi gloriozno sa tim u vrh dignutim talijanskim čudom pod debelim slojem vanilij šećera.
Vanilij šećer ponekad namjerno zaboravim posuti po kolačima, ali ga nikad ne zaboravim umijesiti u tijesto. A da bi to tijesto bilo još mirisnije, dodam mu sve što mi padne na pamet, od začina, do aromatiziranih šećera…