05/03/16

Plumcake with yogurt and lemon - Plumcake co yogurt e limone - Plumcake s jogurtom i limunom



Each cake has its typical shape and sometime the experiment to change cake's shape doesn't give the perfect result! I'm not totally satisfied with the look of spheric plumcake, it's similar to a volcano that starts to erupt, but its taste was really good and very lemony. At the end it was a funny change. To be honest,  I've decided to bake this plumcake in a spheric baking pan, because I like cakes with spheric shape and I wanted to see how would the typical plumcake chaps look like in a spheric form. It means that I need to re-cake this plumcake in its natural shape to get less coloured cake too,  because it took around 20 minutes more time of baking in a spheric baking pan. So if you look for the perfect "cut", bake your plumcake in rectangular baking pan!
The idea was to decorate the cake with candied lemons I have prepared too, but I will use them for another cake!
This recipe is not a copy of somebody's recipe, but my interpretation of what I've found in the web.
There are so many recipes for plumcake with lemon juice and other citrus fruits in the web. I red so many of them and did a combination of few and best recipes, at least those that mostly inspired me. 


PLUMCAKE WITH YOGURT AND LEMON 

(for the baking pan diameter 18 cm)

3 eggs
125 gr of whole milk yogurt (unsweetened) = 1 yogurt jar 
1,5 yogurt jar of sugar
2,5 yogurt jars of all purpose flour
1/2 baking powder
½ yogurt jar of olive oil (not extra virgin)
½ yogurt jar of lemon juice freshly squeezed and filtered
grated peel of 1 organic lemon
1 teaspoon of vanilla sugar (or 1 tablespoon of the homemade one)
a pinch of salt

Use yogurt jar as measuring cup (containig 125 gr of yogurt).
Oil with pastry brush and flour the baking pan and preheat the oven to 180° C.
Beat the egg whites with a pinch of salt. When the egg whites become swollen and firm add sugar and continue mixing to incorporate all sugar. Add lemon zest, egg yolks (one by one) and vanilla sugar to the batter and continue mixing until the batter becomes clear and swollen.
Stir in with the mixer first yogurt and then add the flour and baking powder, mix all together. Slowly pour in the batter olive oil and lemon juice and combine well. The batter should be smooth and homogeneous.
Bake in preheated oven for 45-60 minutes (baking time depends on the oven, test the cake with a toothpick if baked), after first 20 minutes baking cover the cake with aluminum foil to avoid burning its surface.
Sprinkle the cake with some icing sugar.



PLUMCAKE ALLO YOGURT E LIMONE

(per la tortiera da 18 cm di diametro)

3 uova
1 vasetto di yogurt bianco intero da 125 gr
1,5 vasetto di zucchero
2,5 vasetti di farina 00
1/2 bustina di lievito per dolci
½ vasetto di olio oliva (no extravergine!)
½ vasetto di succo di limoni spremuto fresco e filtrato
scorza grattugiata di un 1 limone con la buccia edibile (non trattato)
1 cucchiaino di zucchero vanigliato (o 1 cucchiaio colmo di quello fatto in casa)
un pizzico di sale

Misurare gli ingredienti con il vasetto dello yogurt da 125 gr.
Oliare col pennello da cucina e infarinare la tortiera e preriscaldare il forno a 180°C.
Montare gli albumi con un pizzico di sale. Quando gli albumi diventeranno gonfi i sodi aggiungere lo zucchero e continuare a lavorare con le fruste per incorporare bene lo zucchero. Aggiungere la scorza grattugiata del limone, i tuorli d'uovo (uno alla volta) e lo zucchero vanigliato e continuare a lavorare l'impasto fino a quando l'impasto diventerà chiaro e gonfio.
Lavorando sempre con le fruste incorporare lo yogurt, poi aggiungere la farina e il lievito. Versare a filo l'olio e il succo di limone e finire di mescolare. L'impasto deve risultare liscio e omogeneo.
Cuocere il plumcake per 45-60 minuti (il tempo di cottura dipende dal forno, fare la prova con uno stecchino) e dopo i primi 20 minuti di cottura coprire il plumcake con un foglio di alluminio per non farlo bruciare in superficie.
Cospargere il plumcake con un po' di zucchero a velo.



PLUMCAKE S JOGURTOM I LIMUNOM

(za tortu promjera 18 cm)

3 jaja
125 gr punomasnog jogurta (1 jogurt čaša)
1,5 jogurt čaše šećera
2,5 jogurt čaše brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
½ jogurt čaše maslinovog ulja (ne extra dvevičanskon)
½ jogurt čaše soka od limuna (svježe iscijeđenog i procijeđenog)
ribani korica 1 ne tretiranog limuna
1 žličica vanilin šećera (ili 1 puna žlica domaćeg)
prstohvat soli

Kao mjericu za sastojke upotrijebiti jogurt čašeu zapremine 125 gr.

Nauljiti (kuharskim kistom) i pobrašniti pleh za tortu i zagrijte pećnicu na 180° C.
Tući bjelanjke s prstohvatom soli. Kada se bjelanjci pretvore u čvrsti snijeg dodati šećer i nastaviti mutiti mikserom da se šećer dobro umuti u snijeg. Dodajte naribanu limunovu koricu, žumanjke (jedan po jedan) i vanilij šećer i nastaviti miksati da dobijete jednoličnu i bogatu masu.
Umutiti u svjesu mikserom najprime jogurt, zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Polagano uliti u smjesu maslinovo ulje i sok od limunovim i dobro sve zajedno izmiksati. Tijesto treba biti glatko i homogeno.
Peći plumcake oko 45-60 minuta (vrijeme pečenja ovisi o pećnici, čačkalicom probajte da li je kolač pečen), a nakon 20 minuta pečenja pokriti ​​plumcake aluminijskom folijom da ne izgori po površini.
Posuti plumcake šećerom u prahu.










2 commenti:

  1. Meni se baš sviđa taj vulkanski izgled torte.

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  2. Ha, ha, ha, imaš pravo, interesantna je! Okus limun se tako fino osjeti, mljac!

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