In the beginning I couldn't believe that you can cook and bake red radicchio and that its slightly bitter taste get soften during cooking. I was used to eat only raw and fresh radicchio, I only prepared the salad with it. But then I convinced myself that I must try to prepare it in a different way. And this was one of those brilliant discoveries that make me very satisfied of myself.
In this season I find so many varieties of radicchio in the market and there are so many inviting recipes all around in the blogosphere that must, really must be cooked.
But the best way to fall in love with radicchio flavour is to prepare the risotto, simple and creamy risotto full of autumn flavours.
RISOTTO WITH RED RADICCHIO AND PROVOLONE CHEESE
for 4 people:
1/2 of onion
olive oil
salt
0,50 dcl of white vine
2 lt of meat or vegetable consommé
1 medium red radicchio
320 gr of rice type Carnaroli (80 gr per person)
1/2 tablespoon of butter
1 tablespoon of grated fresh Provolone cheese
1 tablespoon of Parmesan cheese
Sauté the minced onion with some olive oil and salt. Add rice and let it toast for few minutes. Simmer with white vine until reduced. Cook the rice adding hot consommé little by little and continue stirring. After 10 minutes add the radicchio cut in small pieces and cook for other 10 minutes. The rice must be cooked "al dente" and once ready add butter and cheeses and stir until creamy.
Serve with other Parmesan cheese.
RISOTTO AL RADICCHIO ROSSO E PROVOLONE
per 4 persone:
1/2 cipolla media
olio extravergine di oliva
sale
0,50 dcl di vino bianco
1 lt di brodo vegetale o di carne
un redicchio rosso di media grandezza
320 gr di riso Carnaroli (80 gr a persona)
1 noce di burro
1 cucchiaio di provolone non stagionato grattugiato
1 cucchiaio di parmigiano reggiano grattugiato
Soffriggere la cipolla tritata con poco olio e salarla leggermente. Aggiungere il riso e farlo tostare per qualche minuto. Sfumare il riso con il vino bianco e farlo evaporare. Cuocere il riso aggiungendo di tanto in tanto il brodo caldo mescolandolo continuamente. Trascorsi i primi 10 minuti aggiungere nel riso il radicchio crudo tagliato a pezzetti e continuare la cotture per altri 10 minuti. Il riso deve rimanere al dente e a fine cottura mantecare il risotto con i formaggi e il burro.
Servire con altro parmigiano reggiano grattugiato.
But the best way to fall in love with radicchio flavour is to prepare the risotto, simple and creamy risotto full of autumn flavours.
RISOTTO WITH RED RADICCHIO AND PROVOLONE CHEESE
for 4 people:
1/2 of onion
olive oil
salt
0,50 dcl of white vine
2 lt of meat or vegetable consommé
1 medium red radicchio
320 gr of rice type Carnaroli (80 gr per person)
1/2 tablespoon of butter
1 tablespoon of grated fresh Provolone cheese
1 tablespoon of Parmesan cheese
Sauté the minced onion with some olive oil and salt. Add rice and let it toast for few minutes. Simmer with white vine until reduced. Cook the rice adding hot consommé little by little and continue stirring. After 10 minutes add the radicchio cut in small pieces and cook for other 10 minutes. The rice must be cooked "al dente" and once ready add butter and cheeses and stir until creamy.
Serve with other Parmesan cheese.
RISOTTO AL RADICCHIO ROSSO E PROVOLONE
per 4 persone:
1/2 cipolla media
olio extravergine di oliva
sale
0,50 dcl di vino bianco
1 lt di brodo vegetale o di carne
un redicchio rosso di media grandezza
320 gr di riso Carnaroli (80 gr a persona)
1 noce di burro
1 cucchiaio di provolone non stagionato grattugiato
1 cucchiaio di parmigiano reggiano grattugiato
Soffriggere la cipolla tritata con poco olio e salarla leggermente. Aggiungere il riso e farlo tostare per qualche minuto. Sfumare il riso con il vino bianco e farlo evaporare. Cuocere il riso aggiungendo di tanto in tanto il brodo caldo mescolandolo continuamente. Trascorsi i primi 10 minuti aggiungere nel riso il radicchio crudo tagliato a pezzetti e continuare la cotture per altri 10 minuti. Il riso deve rimanere al dente e a fine cottura mantecare il risotto con i formaggi e il burro.
Servire con altro parmigiano reggiano grattugiato.
RIŽOTO S CRVENIM RADIĆEM I SIROM PROVOLONE
za 4 osobe:
1/2 glavice luka
extradjevičanskog maslinovog ulja
sol
0,50 dcl bijelog vina
1 lt consomméa of mesa ili povrća
1 srednje veliki crveni radić
320 gr riže Carnaroli (80 gr po osobi)
1/2 žlice maslaca
1 žlica ribanog mladog sira provolone
1 žlica ribanog parmezana
Prepržiti nasjeckani luk na ulju s malo soli. Dodati rižu i tostirati ju par minuta. Preliti bijelim vinom i pustiti da vino potpuno pokuha. Kuhati rižu postepeno dodavajući consommé uz neprestano miješanje. Nakon 10 minuta dodati u rižu sitno narezani crveni radić i nastaviti kuhati još 10 minuta. Riža mora biti kuhana “al dente” i kad je kuhana dodati maslac i sireve te sve dobro promiješati da se dobije kremasta tekstura.
Servirati s još ribanog parmezana.
Ogladneh ;), super je, pravi italijanski obrok ;)
RispondiEliminaTo mi je naj-kompliment! Hvala Kristina
EliminaKrasno izgleda, ovo mi je super ideja za ručak.
RispondiEliminaBrza, jednostavna i fina ideja! Javi mi kako ti se svidja kombinacija ukusa!
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